بررسی اجزاء یک نماد در سایت TSE

راهنمای کامل و آشنایی با سایت مدیریت فناوری بورس تهران tsetmc.com
بررسی اجزاء یک نماد (سهم) در سایت TSE
بررسی سهام در تابلو2
از سری آموزشهای تابلو خوانی بعد از معرفی کامل سایت tsetmc که نماد تابلو میباشد و سپس فر اگرفتید که چگونه یک نماد را در سایت باز کنید اکنون قصد دارم اجزای این نمادی را که باز کردیم عبارتها و اعداد و کلاً اطلاعاتی که در اینجا میبیند را به شما آموزش بدهم که هر کدام از اینها چه هستند و ما چه استفاده هایی از آنها میبریم و در نهایت چه نتیجه ای به ما میدهند.
بسیار بسیار مهم
این قسمت را با دقت هر چه تمامتر بخوانید و یک نکته از آن را هم از قلم نیاندازید چون در هیچ کجای دیگر به این سادگی و روانی این مطالب گفته نشده است.
اکنون به تصویر ذیل دقت کنید شامل اجزای مختلف است که میخواهیم قسمت به قسمت و ریز به ریز بریم و بشناسیم.
خرید
هم اکنون خریدارن بهترین قیمتی که برای خرید پیشنهاد داده اند
فروش
هم اکنون فروشندگان بهترین قیمتی که برای فروش پیشنهاد داده اند
اولین
اولین معامله ای که امروز انجام داده اند با این قیمت بوده است
معامله
آخرین معامله ای که امروز انجام شده روی این قیمت بوده است.
(در هر معامله ای یک طرف خریدار و یک طرف فروشنده میباشد که بین دو نفر صورت گرفته است)
(اگر این عدد به رنگ قرمز باشد یعنی در منفی ها معامله شده است و اگر به رنگ سبز باشد یعنی در مثبت ها معامله شده است و آن درصدی که نوشته شده نشان دهنده این است که روی چند درصد مثبتها یا منفیها معامله شده است که این عدد بین مثبت 5 تا منفی 5 در بازار بورس میباشد)
اگر اخرین معامله بزرگتر از قیمت پایانی باشد امیدواری بیشتری نسبت به این سهم است که فردا بهتر معامله شود و بالعکس.
پایانی
از روی میانگین معاملاتی که امروز انجام شده قیمت پایانی به دست می آید. (حجم معاملات انجام شده تقسیم بر تعداد معاملات انجام شده) قیمت پایانی مبنای بازه قیمتی فردا میباشد که در بازار بورس بازه قیمتی از مثبت 5 تا منفی 5 ، قیمت پایانی روز قبل تعیین میگردد. در واقع قیمت پایانی امروز میشود قیمت صفر تابلوی فردا.
اگر قیمت پایانی در منفی بسته شود فردا هم سهم با منفی باز میشود
دیروز
در این قسمت که نوشته دیروز در واقع منظورش قیمت پایانی روز قبل میباشد که برای امروزمبنا قرار گرفته است و همان صفر تابلوی امروز را نمایش میدهد. و بین مثبت و منفی 5 تای قیمت دیروز تعیین کننده بازه قیمتی امروز میباشد.
خب میرسیم به این قسمت
بازه روز
یعنی امروز تا این لحظه تو این بازه قیمتی معامله شده است
قیمت مجاز
یعنی امروز قیمت سهم فقط میتواند بین این دو عدد نوسان داشته باشد نه بیشتر نه کمتر . که همان +5 و -5 قیمت پایانی دیروز (یا همان صفر تابلو) است.
بازه هفته
یعنی این هفته تو این بازه قیمتی معامله شده است
بازه سال
یعنی امسال تو این بازه قیمتی معامله شده است
بریم قسمت بعدی این پنجره
تعداد معاملات
یعنی امروز تا این لحظه چند تا معامله انجام شده است.
مثلا من امروز قصد دارم 1000 تا سهمم را بفروشم و شما میایید یک بار 100 تا سهم میخری یه بار دیگه 500 تا سهم میخری و یک بار دیگه 400 تا سهم میخری ما دونفر هستیم ولی چند بار اقدام به خرید کردیم؟ در سه مرحله این خرید و فروش انجام شده است که در واقع ثبت میشود که سه معامله انجام شده است. برای سیستم فرقی نمیکند که فروشنده تکراری بوده یا خریدار تکراری بوده بلکه فقط معامله ای که انجام میشود مهم است.
حجم معاملات
تعداد سهامهایی که امروز تا این لحظه معامله شده است را حجم معاملاتی گویند.
B یعنی میلیارد
M یعنی میلیون
ارزش معاملات
ارزش معاملات یعنی بر اساس حجم معاملاتی که امروز انجام داده تا این لحظه چه مبلغی شده است؟
برای فهمیدن این مطلب از یک مثال ساده استفاده میکنم . مثلا امروز 1000 (هزار تا) سهم 5000 تومانی معامله کردیم که حاصلضرب این دو عدد 5 میلیون تومان میشود. پس ارزش معاملاتی امروز 5 میلیون تومان میشود.
اکنون طبق تصویر فوق میخواهم ارزش معاملات را بدست بیاورم (حجم معاملات * قیمت پایانی سهم) در نتیجه ارزش معاملات آن روز به دست می آید. (11.048*11187 میشود 123.59میلیارد ریال ) یعنی امروز به این مبلغ معامله شده است و ارزش ریالی معاملات امروز اینقدر است.
ارزش بازار
ارزش بازار یعنی همین لحظه این شرکت چقدر می ارزد.
فرمول تعیین ارزش بازار = (تعداد سهام * قیمت پایانی)
اگر تعداد سهام شرکت که در این مثال 20میلیارد است در قیمت پایانی همان روز که در این مثال 11.187 میباشد ضرب کنیم قیمت بازار آن یعنی 67.122 میلیارد ریال به دست می آید. یعنی کل این شرکت اگر همین الان بخواهد معامله بشود اینقدر می ارزد. (نکته : برای خواندن این عدد که به میلیارد ریال بیان شده است یک صفر کم کن وبه تومان بخوان که طبق این مثال میشود 6 هزار و 712 میلیارد تومان)
تعداد سهام از کجا بدست می آید؟
روزی که این شرکت وارد بورس شده است سازمان بورس این شرکت را ارزش گذاری کرده و طبق ارزشی که در آن روز داشته است کل این ارزش شرکت را به تعدادی سهام تقسیم کرده است که در این قسمت نوشته میشود.
بریم قسمت بعدی این پنجره
آخرین معامله
زمان آخرین معامله را نمایش میدهد . ساعت معامله تا ساعت 12 و نیم میباشد اگر گاهی در اینجا ساعتی بیشتر از این زمان دیدید به خاطر اصلاحاتی که بعداً انجام داده اند میباشد وگرنه آخرین معامله تا ساعت 12و نیم میباشد.
وضعیت
منظور وضعیت است که به سه دسته مجاز ، مجاز – محفوظ و ممنوع – متوقف میباشد.
مجاز:
در این وضعیت معاملات به صورت عادی انجام میشود. (سبز)
مجاز – محفوظ:
زمانی که نمادی بسته شده باشد و در حال بازگشایی است. در این حالت میتوانید سفارش ارسال کنید ولی هیچ معامله ای انجام نمیشود به محض باز شدن سهم معاملات انجام میگیرد.(نماد زرد)
ممنوع – متوقف:
اصلن هیچ معامله ای انجام نمیگیرد.(نماد قرمز)
بریم قسمت بعدی این پنجره
تعداد سهام
یعنی تعداد کل سهامهایی که این شرکت دارد. تعدادی از آنها دست من، تعدادی دست شما و تعدادی دست حقوقی ها است و دقیقاً نشان میدهد که این شرکت به این تعداد سهم خورد شده است. در این تصویر نوشته شده که این شرکت به 6 میلیارد سهم تقسیم شده است.
حجم مبنا
حجم مبنا برای شرکتهای بورسی از طرف سازمان بورس تعیین میشود ولی حجم مبنا برای شرکتهای فرابورسی 1 میباشد. اکنون میخواهم بدانم که این اعدد چگونه به دست می آید و چه کاربردی دارد؟
حجم مبنا 1 یعنی حتی با یک معامله میتواند مبنای قیمت پایانی برای امروز باشد و فردا بر اساس همین یک معامله که انجام شده بازه فردا مشخص شود. ولی اگر سهم فرابورسی نباشد و بورس باشد برایش حجم مبنا تعیین میگردد و باید حجم معاملاتش به آن عدد رسیده باشد تا مبنای قیمت پایانی برای امروز باشد در صورتی که به این تعداد گفته شده معامله نشود بازار بورس بر اساس قاعده هایی که دارد قیمت پایه را اعلام میکند.
سهام شناور
تعداد سهامهایی که انتظار میرود در آینده نزدیک قابل معامله باشد. و سهامداران آنها قصد ندارند آنها را نگه دارند. و آماده عرضه و فروش هستند را سهام شناور (سهام در دست عموم) میگویند.
در فرابورس این سهم شناور نوشته نمیشود و علامت % مقابل آن است که باید از کدال سهام شناور شرکتهای فرابورس را بدست آورد.
میانگین حجم ماه
تمام معاملاتی که در این ماه انجام شده میانگینش تا امروز را محاسبه کرده و در این قسمت مینویسد
از روی میانگین حجم ماهیانه متوجه میشوند که تحرکاتی در شرکت رخ داده است و این برای من یک سیگنال است که بفهم بخرم یا بفروشم اگر حجم معاملات امروز از میانگین حجم ماه بیشتر شد یعنی خبرایی در شرکت هست و مطمئنن صف خرید یا صف فروش خواهد شد که باید نشانه های دیگر را هم بررسی کنید تا بفهمید با سهم بمانید یا بفروشید.
بریم بخش بعدی این پنجره
EPS
EPS سودی است که شرکت پیش بینی میکند امسال به هر سهم خواهد داد. که به ریال نوشته میشود. و ممکن است تا آخر سال تغییر هم بکند پس ثابت نیست.
PE
نسبت قیمت جاری هرسهم در بازار به (eps=سود پیش بینی هر سهم )، P/E می گویند.
بریم قسمت بعدی پنجره
اطلاعات خرید و فروش حقیقی ها و حقوقی ها
نکته : زمانی که بازار باز است شما اطلاعات را در این قسمت خواهید دید زمانی که بازار بسته میشود این اطلاعات نمایش داده نمیشود. همانطور که در شکل میبینید سمت راست اطلاعات در مورد خرید حقیقی ها و حقوقی ها و سمت چپ اطلاعات در مورد فروش حقیقی ها و حقوقی ها میباشد.
باز هم زمانی که میخواهیم یک سهم را برای خرید انتخاب کنیم در این قسمت تابلو حقیقی ها برای ما مهم میشوند، باید نگاه کنید ببینید که حقیقی زیاد خریده یا زیاد فروخته ؟ اگر نسبت فروش حقیقی به خرید حقیقی بیشتر بود یعنی این سهم ارزش این را دارد که مورد مطالعه قرار بگیرد و بقیه مواردش را جهت خرید بررسی کنیم اگر دیدید این نسبت برعکس بود یعنی اینکه این سهم الان ارزش ورود ندارد.
فرمول به دست آوردن این نسبت
نسبت خریدحقیقی =(تعداد سهام خرید حقیقی / حجم خرید حقیقی )
نسبت فروش حقیقی =(تعداد سهام فروش حقیقی / حجم فروش حقیقی )
اگر این سهم را در سبدتون داشتید و نسبت خرید حقیقی به فروش حقیقی بیشتر بود یعنی اینکه هنوز ارزش نگهداشتن دارد و بروید یک نگاه به سربرگ سهامداران بیاندازید، ببینید امروز که خرید حقیقی خوب بوده آیا سهامدار جدیدی وارد شده است؟ احتمال کد به کد کردن وجود دارد جهت این منظور وارد سربرگ سهامداران شوید اگر سهامدار حقیقی عمده جدیدی ورودکرده باشد فلش سبز رنگی را کنار نامش نمایش میدهد. طبق تصویر زیر
زمانی که به این صورت یک خریدار حقیقی وارد سهم میشود میگویند اصطلاحاً کد به کد شده یعنی حقوقی فروخته حقیقی خریده که این موضوع باعث شده حجم معاملات افزایش یابد و نسبت خرید به فروش بیشترشده باشد. جهت دیدن ریز معاملات انجام شده باید وارد سربرگ اطلاعات تکمیلی که در منو بالای صفحه قرار دارد شوید و سپس گزینه ریز معاملات را بزنید.
و این هم نتیجه ریز معاملات که وقتی در یک زمان خاصی، حجم خاصی، به تعداد زیاد خورده است یعنی اینکه کد به کد شده است.
لینک های مرتبط
آیا این محتوا برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی ستاره های بزنید
میانگین امتیاز داده شده: 3 / 5. تعداد امتیازهای ثبت شده: 2
هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین امتیاز را ثبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید