برنامه ی توسعه فردی و بهبود فردی

سلام. موضوع مطلب امروز در مورد ایجاد برنامه ی بهبود و توسعه فردی است.
تعاریفی ازبرنامه بهبود و توسعه فردی
بهبود به معنای بهتر شدن مهارت و خصوصیتی که وجود دارد و توسعه به معنای کسب مهارت و خصوصیتی که در حال حاضر وجود ندارد.
بهبود و توسعه ی فردی به معنی پرورش و تقویت مهارت هایی است که به فرد کمک می کند تا بتواند اهداف خود را در جهت حداکثر شکوفایی توانمندی ها و استعداد های بالقوه ی خود تعیین کند و برای رسیدن به اهداف برنامه ریزی درستی انجام دهد و آن برنامه ریزی را عملی نماید. برنامه ریزی برای بهبود و توسعه فردی به معنای ایجاد یک برنامه ریزی مستمر و با زمان بندی و بدون توقف برای دستیابی به رشد و توسعه فردی در زندگی است. اولین قدم در جهت این برنامه ریزی مدیریت کردن وقت ، انرژی و تمرکز است..
جنبه هایی از بهبود و توسعه فردی :
بهبود و توسعه ی فردی به دو قسمت اصلی جسم و ذهن (روحی و روانی ) تقسیم می شود.
بهبود و رشد و توسعه فردی و جنبه جسمی
این مورد شامل تمام موارد مربوط به سلامت جسم و آمادگی جسمانی است. در قسمت سلامت جسم مواردی مثل نوع تغذیه ، پیشگیری از بروز بیماری ها و درمان ، نوع زندگی و خواب بررسی می شود. پیشگیری بهتر از درمان است را باید مورد توجه قرارداد زیرا بسیاری از مشکلات ایجاد شده در جسم بدلیل رعایت نکردن توصیه های همیشگی در جنبه های سلامتی است. نیازی به اطلاعات عمیقی نیست و بیشتر باید روی اثر بخشی آموخته ها متمرکز شد. در موارد خاص مخاطب به حوزه ی مربوطه ارجاع داده می شود.
بهبود و رشد و توسعه فردی و جنبه ذهنی و روانی
این قسمت بسیار وسیع است و در اینجا اشاره ای به موارد مهم آن می شود :
- مدیریت انرژی ، وقت و توجه و تمرکز ( مهمترین و اولین گام در توسعه فردی )
- اعتماد و اتکاء به نفس و عزت نفس
- مهارت های مربوط به یادگیری ، حافظه ، حل مسائل و پرورش خلاقیت
- مدیریت کردن احساساتی مثل خشم ، استرس و نگرانی و افسردگی
- مدیریت و کنترل ذهن و افکار ، داشتن افکار و ذهنیت مثبت
- خوش بینی
- تقویت مهارت های ارتباطی
- انگیزه و رهبری
- مهارت فن بیان و سخنرانی
راهکارهای عملی جهت بهبود فردی و توسعه فردی :
- شناخت موضوع بهبود و رشد و توسعه ی فردی و موضوعاتی که باید در آن بررسی شود :
در این مرحله باید تعاریفی از موارد لازم در رشد و توسعه ی فردی را حداقل در حد عنوان هم شده بررسی کرد. ارزیابی درست و بهتری برای رفتن به مرحله ی بعد از خود و توانایی ها و مهارت ها و استعدادها داشته باشید..
2. شرح حال از خود :
در این مرحله به طور دقیق از توانایی ها ، مهارت هایی که دارید ، استعدادها و علایق خود بنویسید و مورد ارزیابی و بررسی قرار دهید . هم چنین نقاط قوت خود را شناسایی کرده و آنها را تقویت کنید تا برای مراحل بعدی بتوانید مورد استفاده قرار دهید. نکاتی که در این مرحله وجود دارد :
- تعیین اینکه هر کدام از مهارت ها را کجا و به چه شکل کسب کردید ؟
- تعیین اینکه علاوه بر استفاده از مهارت های کسب شده در شرایط فعلی در کدام بخش های دیگر زندگی می توانید از آن استفاده کنید ؟
3. شروع با یک هدف و چرایی فوق العاده :
همیشه سعی کنید برای توسعه دادن و رشد و پیشرفت در هر زمینه ای یک چرایی و دلیل داشته باشید .
به طور مثال : تازه شغلی را شروع کردید و خواهان رشد سریع در موقعیت جدید هستید. یا می خواهید نقش جدیدی را در زندگی شروع کنید و در حال آماده شدن برای آن نقش هستید . یا در هر شغل و در هرنقشی هستید می خواهید بهتر از هرچیزی که الان در موقعیت فعلی هستید باشید .
این اهداف دو بخش دارد :
اهدافی کوتاه مدت :
تعیین هدف برای یک چشم انداز کوتاه. یعنی اهدافی که می خواهید در یک سال آینده به آنها برسید . مثل آموزش در یک رشته ، تغییر نوع زندگی ، عادت ها و یا ارتقاء کاری که در حال انجام آن هستید.
اهدافی بلند مدت :
تعیین اهدافی که برای رسیدن به آن بیش از یک سال زمان نیاز است . ( حدود 2 تا 5 سال ) مثل تخصص در یک کار یا یک رشته ی تحصیلی ..
4. انجام کارهای لازم که برای رسیدن به هدف و بهبودی و توسعه فردی :
به برخی از متداول ترین اقدامات توسعه ای می پردازم .
شروع یک کار جدید : باید در کار فعلی خود چالش هایی را ایجاد و تجربه کنید. کمک گرفتن و یادگیری از یک رهبر ، کوچ ( ره یار و یا یک متخصص و مشاور ) ، آموزش در مورد موضوع ( مطالعه و یا شرکت در دوره ی مربوطه ).
این وظایف توسعه دهنده ، باعث وادار کردن در یادگیری و عمل کردن می شود و همچنین یک عمل واقعی را با توسعه و پیشرفت همراه می کند.
بعد از شناسایی اقدام توسعه ای ، افرادی را که در زمینه ی یادگیری مهارت های جدید برای کسب موفقیت بیشتر تجربه دارند را پیدا کنید . مثلا اگر هدف شما تغییر است افرادی که متخصص و یا مهارتی در هدایت تغییر دارند مشاوره بگیرید و یا از یک کوچ و ره یار کمک بگیرید.
5. تعیین زمان ، هزینه و افراد برای انجام هر اقدام :
این مورد به شما جهت داشتن یک برنامه ی دقیق تر و متعهد بودن کمک می کند. برای مثال اینکه اگر توسعه فردی شما در راستای شغل است شاید به تایید و پشتیبانی مدیر خود نیاز پیدا کنید.
6. نهایی کردن برنامه ی توسعه ی خود در حضور یک ره یار و کوچ :
باوجود اینکه شما می توانید بدون درگیر کردن فرد دیگری برنامه ی خود را داشته باشید و خودتان برنامه ی توسعه ی خود را مدیریت کنید ولی بهتر این است که بازخورد و پشتیبانی یک فرد دیگر را در این مسیر توسعه و بهبودی داشته باشید . در واقع فرآیند کوچینگ در شفافیت مسیر پیش رو ، آگاهی دادن و شناسایی بیشتر شرایط و تسهیل اقدامات لازم بسیار موثر و کمک کننده است. قانونی که در این مورد وجود دارد نهایی کردن برنامه ی توسعه فردی در جلسات ره یاری همراه با یک کوچ با اعتبار و قابل اعتماد است.
7. اجرای اقدامات و برنامه ها و پیگیری آموخته ها :
برنامه ی خود را جلوی چشم و در دسترس قرار دهید . اقدامات صورت گرفته را علامت بزنید. با علامت زدن کارهای انجام شده احساس یک دستاورد را تحربه می کنید. در مورد مطالعه ها ، یادگیری ها و نتایج آنها اندیشه داشته باشید.
امیدوارم مطالب مفید واقع شده باشد. لطفا تجربیات خود را در این مورد و اینکه برنامه ی توسعه فردی تا چه میزان باعث رشد و پیشرفت شما شده و همچنین نکات مد نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
آیا این محتوا برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی ستاره های بزنید
میانگین امتیاز داده شده: 0 / 5. تعداد امتیازهای ثبت شده: 0
هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین امتیاز را ثبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید