حسادت
حسادت چیست؟
حسادت ناشی از عزت نفس پایین است.
حسادت یک واکنش و عکس العمل هیجانی است و زمانی که شخص احساس این را داشته باشد که کمتر از ان چیزی که باید داشته باشد را دارد بوجود می آید . حسادت همراه با احساسات (رنج و عذاب و غم و اندوه ، عصبانیت و …) ، افکار منفی مثل (عیب جویی ، مقایسه کردن خود با دیگران و دلسوزی و توهم نسبت به خود و…) و رفتارهایی مثل (رفتارخشونت آمیز و همراه با پرخاشگری ) همراه است . حسادت خصوصیتی است که بیشتر از هرچیزی به خود شخص ازار و اذیت می رساند و در درون احساس بد و ناآرامی و عصبانیت دارد . هرچقدر هم سعی کند که در ظاهر نشان ندهد ولی گاها در نگاه و رفتار و عکس العملش کاملا مشخص و قابل لمس است . که با اثرات جدی و خطرناک همراه است . فرد حسود از شادی ، رضایت و موفقیت و پیشرفت دیگران در بخش های اقتصادی ، تحصیلی و شغلی ، زناشویی در زندگی خود ناراضی است. و همچنین علاقه ای ندارد که دیگران از آسایش و موفقیت برخوردار شوند ، زیرا همیشه به شادی و خوشحالی و موفقیت دیگران حسادت دارد و عصبانی می شود. فرد حسود همیشه حس می کند حق او توسط دیگران گرفته شده است و احساس عذاب و شکست دارد . امکان دارد که این احساسات از کنترل خارج شده و باعث افسردگی شور.
دلایل حسادت
به ژنتیک و بیولوژیکی ارتباطی ندارد. در طول زمان در اثر یادگیری و تجارب در زندگی شکل می گیرد . یادر خانواده هایی رشد کرده باشند که همیشه انجام خواسته های دیگران مهمتر از خواسته های خود فرد بوده است . یا در خانواده هایی که همیشه در حال مقایسه کردن خود و زندگی خود بادیگران و زندگی آنها بوده اند.
خانواده ها بسیار موثرند و می توانند با روش های مناسب تربیت فرزند از ایحاد افکار و احساسات منفی و حسادت جلوگیری می کنند. و همچنین دلایل دیگری وجود دارد مثل :
حسادت ناشی از ترس برتری دیگران :
افراد حسود همیشه می ترسند که دیگران از آنها بهتر باشند و خودشان محبوبیت شان را از دست بدهند . به همین جهت سعی در تحقیر و تخریب دیگران دارند.
حسادت ناشی از احساس بی ارزشی و عدم اعتماد به نفس و عزت نفس :
یکی دیگر از عوامل احساس خطر در برابر احساس ارزشمندی است. همیشه فکر می کند که با خصوصیات و چیزهایی که دیگران دارند به یک فرد موفق و ارزشمند و محبوب تبدیل می شوند . این به دلیل میل ذاتی به خوب بودن و برتری است . افکار ناپخته آدم را وادار می کند تا برای احساس بی ارزش بودن هرکاری بکند
پیامد های حسادت
حسادت باعث آسیب های جسمی و روانی بسیاری خواهد شد . اولین ضربه و آسیب به خود فرد حسود وارد می شود. باعث غم و اندوه و کاهش عزت نفس و اعتماد بع نفس می شود . تداوم این احساسات منفی و غمگینی باعث اختلالات اضطرابی می شود و در طولانی مدت امکان افسردگی و ایجاد تنفر از خود و انزوا می شود. و همچنین زندگی اجتماعی فرد را هم تحت تاثیر قرار می دهد و هر فرد برای تخلیه حسادت سعی می کند قدرت خود را به رخ دیگران بکشد ، به دیگران بی احترامی کند و دایما در حال بدگویی از دیگران باشد. این ها باعث ایجاد مشکلات در زندگی اجتماعی و شغلی و روابط افراد حسود می شود
حسادت به طور طولانی مدت باعث استرس و اختلالات روانی اضطرابی خواهد شد و باعث بیماری های جسمی مثل بیماری های قلبی ، سردرد ، مشکلات قند و فشار خون ، پیری و مرگ زودرس و..می شود.
حسادت باعث تخریب روابط فرد با دیگران می شود. باعث از بین رفتن اعتماد به نفس و عزت نفس می شود . افراد شاید در ظاهر نه ولی به نحوی فرد حسود را طرد می کنندو با او همراه نخواهند شد و همین باعث احساسات ناخوشایند ، حقارت و تنهایی و طرد شدگی در فرد حسود خواهد شد.
نکته : حسادت همیشه بد و مضر نیست !!
گاهی در روابط عاطفی عواملی هشدار دهنده است که این روابط در خطر است و به فرد نشان می دهد که باید برای بهبود روابط عاطفی خود تلاش کند و یا در جنبه های دیگر به فرد می فهماند که برای رشد و بهتر شدن باید تلاش خود را بکند. در واقع گاهی حسادت باعث کمک به آگاهی فرد می کند و در مراحل اولیه می واند سودمند باشد ولی در صورت ادامه باعث افزایش مشکلات خواهد شد.
اقداماتی برای رفع حسادت
جهت دور کردن و کاهش حسادت راهکارهای زیر می تواند مفید باشد :
1.خودشناسی :
تمام سعی خود را برای خودآگاهی و خودشناسی داشته باشید. توانایی ها ، نقاط ضعف و قوت خود را بشناسید . ارزش های زندگی خود را مشخص کنید و همیشه به خودتان و توانایی های خود اعتماد کنید که با تلاش به هرچیزی که بخواهید می رسید . در این صورت دلیلی برای حسادت به دیگران وجود ندارد . به جای متمرکز شدن روی ظاهر و نتایج زندگی دیگران ، روی برنامه های زندگی خودتان متمرکز شوید . معمولا یک فرد حسود از توانایی ها و استعداد های خودش آگاهی خیلی کمی دارد.به همین جهت است که خود را با دیگران مقایسه می کند.
2. رشد و اعتماد به نفس و عزت نفس :
یک حرکت بسیار مهم در رفع حسادت افزایش اعتماد به نفس است. همیشه نیمه پر لیوان را ببینید ، یعنی فقط روی نقاط قوت خود متمرکز شوید . همیشه موفقیت ها و اتفاقات خوب زندگی خود را مرور کنید تا با انگیزه ی بیشتری زندگی کنید و برای تکرار آنها تلاش کنید. اعتماد به نفس پایین یعنی عدم باور و کوچک شمردن خود و توانایی های خود .
3. قبول اینکه کمال مطلق وجود ندارد :
متوجه این باشید که زندگی هیچکس کامل و بدون ایراد نیست . اگر دیگران موقعیتی دارند که شما ندارید در عوض شما هم خصوصیات و امتیازاتی دارید که دیگران ندارند. هرکسی موقعیت های تحصیلی و شغلی ، خانوادگی ، مالی ، اقتصادی دارد که اگر با دیگران مقایسه شود در موقعیت های بالا تر و پایین تر قرار میگیرد . به همین دلیل باید به این عوامل کلی نگاه کرد.
4. مقایسه کردن ممنوع :
حسادت مانع از حس خوشبختی است. خوشبختی واقعی به معنای پذیرش خود همانطور که واقعا هستید. رضایت از زندگی و توانایی ها و موقعیت های بدست آمده . حسادت زمانی پیش می آید که فرد احساس عدم کفایت درمورد خود داشته باشد . با مقایسه روی زندگی دیگران و کمبود های خود متمرکز می شوید. وقتی که قضاوت در مورد خود را کنار بگذارید میل به مقایسه با دیگران هم کاهش می یابد.
5. به شرایط زندگی دیگران واقع بینانه نگاه کنید :
گاهی فکر می کنید که دیگران بدون هیچ زحمتی به موقعیت کنونی رسیده اند ولی همیشه این را مدنظر داشته باشید که همه ی افراد برای رسیدن به موقعیت های کنونی خود ممکن است که خیلی چیزهارا از دست داده باشند و زحمت بسیاری کشیدند و خود را از بسیاری چیزها محروم کردند . بنابراین هر فردی براساس برنامه ها و اولویت های خود در زندگی باید بهای آن را بپردازد. پس واقع بین باشید.
6. تعهد در برابر نیازها و اهداف خود :
هر انسانی خاص و منحصر به فرد با خواسته ها و توانایی مخصوص به خود است . هر فردی تعریف خاص خود را از موفقیت ها دارد. همیشه برای انتخاب نیاز و اهداف خود فقط و فقط دنبال علاقه های خودتان باشید نهدر مقایسه با دیگران انتخاب کنید.
7. شناسایی دلایل حسادت :
در رسیدن به خود آگاهی بسیار کمک کننده و موثر است . معمولا افراد به چیزهایی حسادت دارند که در زندگی خود کمبود آن را حس می کنند . پس همین می تواند باعث ایجاد انگیزه و متمرکز شدن روی اهداف شود که برای رسیدن به آنها تلاش کنید. حسادت هیچ نتیجه ای ندارد ولی وقتی دلیل آن را بفهمید می توانید به شکل سودمند و هدفمند با آن برخورد کنید و بعد آن را رفع کنید. درواقع از این حسادت برای ایجاد اهداف و تلاش برای رسیدن به آنها کمک بگیرید.
8. پذیرش :
همیشه باید به این آگاه باشید که چه چیزهایی قابل تغییر است و چه چیزهایی غیر قابل کنترل و تغییر است.
پذیرش شرایطی که غیر قابل تغییر و کنترل است به صرفه جویی در وقت و انرژی کمک می کند . زمان بسیار محدود است و نباید صرف شرایط غیر قابل تغییر شود.
9. نوشتن احساسات :
نوشتن یک راه موثر برای مقابله با افکار و احساسات منفی می باشد. نوشتن می تواند کمک کند که با احساسات روبرو شد و آسیب آن را درک کنید . همیشه احساسات خود و دلایل حسادت را با جزییات بنویسید . نوشتن برای مواجه شدن با احساسات کمک کننده است و در صورت مواجه شدن با آنها برای مقابله بهتر برخورد می کنید.
آیا این محتوا برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی ستاره های بزنید
میانگین امتیاز داده شده: 0 / 5. تعداد امتیازهای ثبت شده: 0
هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین امتیاز را ثبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید