شکست عاطفی

شکست و اتمام هر رابطه ، اتمام دنیا نیست..
شکست عشقی و عاطفی چیست؟
شکست در رابطه عاطفی یا همان شکست عشقی تجربه ای بسیار بسیار دردآور و ناراحت کننده و استرس آور است . این شکست با تحقیر و سرخوردگی و ناکامی و احساس طرد همراه است که بسیار بر کیفیت و نوع زندگی موثر است . فرد بعد از شکست عاطفی و اتمام رابطه اش با پریشانی هیجانی روبرو می شود و نشانه هایی مثل اختلالاتی در خواب ، عصبانیت ، رنج و عذابی بر اساس یادآوری خاطرات ، غم و ناراحتی ، ناامیدی و بی انگیزه بودن ، خجالت ، خشم ، درماندگی ، طرد شدگی و گاها فکر اقدام به خودکشی و ….را تجربه می کند . فرد حس می کند که کنترل حال و اتفاقات زندگی را ندارد . اضافه بر علائم هیجانی علائم جسمانی را هم تجربه می کند مثل حالت تهوع ، سرگیجه ، بیقراری و پریشانی ، گرفتگی عضلات ، لرزش و …
شکست در رابطه سن خاصی ندارد و در هرسنی ممکن است تجربه شود . چیزی که در این بین اهمیت دارد این است که این عذاب و ناراحتی چه چیزی را برای فرد همراه دارد و تا چه زمانی میخواهد بخاطر یک انتخاب آدم اشتباه از زندگی و اهداف خود بایستد ؟ بنابراین اینکه بعد از هر شکستی چطور محکم بماند و چطور برخورد کند و روح و روان خود را بازسازی کند بسیار بسیار مهم است . اینکه چطور بعد از مدتی ( معمولا 6 ماه زمان نیاز است ) به روال طبیعی زندگی برگشت و بعد ها بتوان عاقلانه تر یک رابطه موفق را ایجاد کرد..
هیچ اصراری به ناراحت نبودن نیست بلکه باید تمام هیجان و احساسات خود را در تنهایی و خلوت خود تخلیه کند و کاملا مثل از دست دادن و مرگ سوگواری کند.
مرحله شکست در رابطه مثل فوت عزیز البته طبق روحیات هر فرد مراحل متفاوتی دارد . طبق تحقیقات مدت زمان سوگواری بعد از هر رابطه به مدت زمان رابطه عاطفی شما مربوط است. و همچنین این مرحله ی گذر از اتمام رابطه عاطفی ( شکست عاطفی و عشقی ) در دختران و زنان بسیار سخت تر از پسران و مردان است.
مراحل شکست عاطفی عبارت است از :
-
انکار ( عدم پذیرش شکست و جدایی ) :
بعد از تمام شدن رابطه فرد آمادگی برای جدایی و قبول آن را ندارد و احساس می کند اگر در مورد آن هیچ صحبتی نکند باعث جلوگیری از این جدایی می شود ولی درنهایت انکار تمام می شود و فرد مجبور به باور آن می شود.
وقتی فرد باور کرد و شکست عاطفی و جدایی را پذیرفت درد و ناراحتی و غمگینی آن ممکن است بیشتر از توانایی و تحمل باشد ، به همین دلیل او خشمگین و عصبانی می شود و ندام خودش و اطرافیانش را سرزنش می کند . این نکته بسیار مهم است که اگر به درستی جهت داده نشود می تواند بسیار آسیب رسان شود .
-
چانه زدن :
فرد شکست خورده بسیار ناتوان می شود و با کمک چانه زدن موقعیت و شرایط را از موضع انفعال کنترل می کند و باعث شکل گیری افکاری در ذهن می شود ( مثل اگر اینطور می شد ، اگر آنطور بود و …) ولی حقیقتی که وجود دارد این است که فرد بتواند خود را کنترل کند . بقیه ی اتفاقات بیرونی کاملا از کنترل او خارج است.
-
افسردگی :
امکان داردکه پس از شکست عاطفی فرد علایم افسردگی را هم تحربه کند . فرد ناراحت و ناامید و بی انگیزه شده و به این باور می رسد که دیگر توانایی هیچ کاری را ندارد .
نکته مهم : در هنگام گذشتن از این دوره فرد باید کاملا این ناراحتی را حس کند و متوجه این باشد که هرچقدر می خواهد گریه کند چون بعد از گریه و تخلیه احساس آرامش را خواهد داشت. در مرحله افسردگی فرد بیشتر به مراقبت و دوستانی که حامی او باشند نیاز دارد .
گریه کردن :
گریه مرد و زن ندارد . درد های زندگی را باید پذیرفت . این دردها در زندگی وجود دارند و پایانی ندارد و هرکسی ممکن است بارها شکست را در زندگی تجربه کند که باید آن ها را بپذیرد . گاهی باید خیلی خوب و مفصل گریه کرد . اشک باعث برون ریزی هورمون استرس می شود …
” زندگی وقتی تغییر می کند که دردها تغییر کند نه اینکه دردها از بین بروند . زیرا دردها پایان ناپذیرند. “
پس فرد باید از این تجربه ی سخت استفاده کند و در پی افزایش قدرت و آگاهی از ذهن و پذیرش باشد زیرا فقط شکل درد و ناراحتی در زندگی تغییر می کند و کاملا از بین نخواهد رفت.
-
پذیرش و قبول شکست :
فردی که دچار شکست عاطفی می شود و در نهایت به مرحله ای می رسد که تمام شدن رابطه و آغاز زندگی جدید را قبول می کند . البته این مرحله برای همه اتفاق نمی افتد ولی کسی که این مرحله را تجربه کند با این پذیرش احساس مسیولیت پذیری اش نسبت به زندگی بالا می رود و برای ادامه ی این زندگی جدید تصمیم های تازه و بهتری می گیرد به طوری بعد از بهبودی کامل اگر رابطه ای را شروع کند یک رابطه ی با آگاهی ، موفق تر و بهتری را تجربه می کند و سعی می کند از اشتباهات گذشته درس بگیرد و تکرار نکند . مواردی که در رابطه ی شکست خورده قبل از انها بی خبر و بی بهره بوده است.
شکست عاطفی و عشقی باعث تحمیل فشار روانی بسیاری می شود و باعث رقم زدن روزهای بسیار سخت و بدی خواهد شد . باید دنبال راهکارهایی برای مدیریت بهتر این روزها تا رسیدن به روزهای عادی زندگی بود.
راهکارهای بهبود و درمان شکست عاطفی :
-
عدم سرزنش خود :
اینکه از خود سوال کنید که چه کسی مقصر بوده یا کجای رابطه اشتباه کرده اید ؟ یا چه اشتباهاتی مرتکب شده اید ؟ طبیعی است ولی اگر خود را مدام بخاطر اتمام رابطه سرزنش کنید و در افکار منفی غرق شوید ، این دوره ی اصطلاحا ” سوگواری عمیق و پیچیده ” بسیار سخت تر و طولانی تر خواهد شد .
-
مرور نقاط منفی در رابطه :
این رابطه هر چقدر هم که خوب بوده باشد قطعا گاهی در طول آن یا اواخر آن و هنگام جداشدن نقاط منفی یا اشتباهاتی از سمت طرف مقابل را متوجه شدید . برای کنار آمدن بهتر با این سوگ جدایی با خاطرات خوش کاری نداشته باشید و مدام نقاط منفی آن را مرور کنید . قطعا شما لایق یک رابطه ی عاطفی سالم و بودن با کسی که قدر شما را بداند هستید که برای شما آرمش به همراه داشته باشد ، کسی که برای سالم و موفق نگه داشتن رابطه پابه پای شما تلاش کند.
-
از بین بردن یادگاری ها :
در هر رابطه ی عاطفی بین دونفر یادگاری هایی وجود دارد که اگر می خواهید خیلی سریع تر این شکست و جدایی را بپذیرید و با کنار آمدن با آن ، این دوره را بسلامت پشت سر بگذارید باید هرچیزی که شمارا به یاد فرد مورد علاقه ی مقابل می اندازد مثل ( هدایا ، نوشته ها و پیام ها ، عکس ها ، آهنگ های مشترک و…) را برای همیشه از خود دور کنید. و همچنین دوری از چیزهایی که غیر مستقیم یادآور او می شود . این مورد بسیار بسیار جدی و مهم است..
-
کمک از دوستان حامی :
صحبت کردن با دوستانی که با انها صمیمی هستید و شما را حمایت می کنند و یا حتی اگر تجربه ای مشابه به شرایط شما را داشتند برای بهبودی و درمان سریع تر این شکست بسیار مفید و موثر خواهد بود. نکته ی مهم این مورد این است که شما کسی یا جایی قابل اعتماد را داشته باشید برای اینکه بدون اینکه از قضاوت شدن بترسید خیلی راحت احساساتتان را بروز بدهید.
-
تخلیه ی احساسات منفی و نجنگیدن با آنها :
اینکه شما بعد از پایان رابطه احساسات زیادی داشته باشید که حتی باهم تناقض دارند طبیعی است . با آنها نجنگید و سکوب نکنید. خودخوری نداشته باشید زیرا باعث آسیب روحی و جسمی خواهد شد. درد عاطفی بعد از شکست و جدایی باعث بالارفتن هورمون کورتیزول می شود که باعث تضعیف سیستم دفاعی بدن خواهد شد. نوشتن احساسات راه حل خوب و مفیدی برای تخلیه ی احساسات منفی است . صحبت با فردی صمیمی یا مشاور و گریه کردن ناراحتی شما را کاهش می دهد.
-
صبر :
صبور باشید و سعی نکنید سریع تا کاملا از نظر روحی درمان نشدید وارد یک رابطه ی جدید شوید . قطعا درمان شکست عاطفی باید کامل شود و بعد از آمادگی برای یک رابطه ی جدید بدست آید..( این مدت به طور نسبی 6 ؟ماه طول می کشد )
-
مقابله با افکار انتقام جویانه :
گاهی ممکن است در قلب خود بجای عشقی که وجود داشت احساس نفرت را تجربه کنید. در این اوضاع به خصم خود اجازه ندهید تا افکار و رفتارهای انتقام جویانه را درشما ایجاد کند و باعث شود تا از شما آدمی بسازد که نیستید. پس سعی کنی با تمرکز به انجام کارهای مثبت و سرگرم کننده افکارتان را منحرف کنید.
-
از وسایل ارتباطی و شبکه های اجتماعی دور شوید :
اصلا فرد مورد نظر را در شبکه های اجتماعی چک نکنید . عکس ها و پیام و پست هایی که از او ببینید نه تنها کمکی به شما نمی کند بلکه باعث حسادت ، سرخوردگی ، پریشانی و بی قراری شما خواهد شد . پس چک کردن اینگونه صفحات و آنلاین بودن و نبودن او فراموش کردن را بسیار دشوار می کند. عکسها و شماره ی او را کاملا پاک کنید و همچنین از شبکه های اجتماعی هم حذف و مسدود کنید.
-
فعالیتهای اجتماعی و تعاملات سالم داشته باشید :
انجام کارهای مورد علاقه و فعالیت های اجتماعی باعث بازسازی فکر و روح و روان می شود و همچنین سعی داشته باشید که اوقات بیشتری را به تعامل با خانواده ، دوستان و افراد صمیمی اطراف خود داشته باشید . این کار به افزایش اعتماد به نفس شما کمک می کند و جایگزین بسیار خوبی برای رفع نیازهای عاطفی و بهبود و تسریع درمان شکست رابطه می شود.
-
سفر :
مسافرت باعث تقویت روحیه می شود. و به قبول شرایط جدید بسیار کمک می کند. این سفر حتی به صورت کوتاه باعث دورشدن از افکار منفی و رسیدن به آرامش می شود.
-
ورزش :
پیاده روی ، قدم زدن در پارک ، رفتن به باشگاه بسیار آرامبخش خواهد بود. زیرا فعالیت های بدنی و ورزش باعث بالا بردن میزان سروتونین در مغز ( یک ضد افسردگی طبیعی ) می شود. به همین دلیل با ورزش و فعالیت های بدنی روحیه ی بهتر و انرژی بیشتری را تجربه خواهید کرد. 20 دقیقه ورزش روزانه همراه با موزیک بر غمگینی و افسردگی معجزه می کند.
دفتر یاذاشتی را همیشه همراه داشته باشید . در این دفترچه برنامه و اهداف خود را بنویسید . به طور مثال اینکه روزهای آینده می خواهم فلان کار را انجام دهم و یا فلان کتاب را بخوانم. یا در طی سال آینده می خواهم فلان رشته را یاد بگیرم. نوشتن این اهداف باعث هدفمند تر شدن می شود و علاوه بر رشد و توسعه ی فردی باعث درمان شکست در رابطه هم می شود.
-
تغییر ظاهر :
به طور مثال مدل موهایتان را تغییر دهید . کمد لباس هایتان را بیرون بریزید و لباسهای غیر قابل استفاده را به دیکران ببخشید..لباس جدید بگیرید . یک ظاهر جدید اعتماد به نفس و عزت نفس شایسته ی شما را بالا می برد .
-
فضای اطراف خود را تمییز کنید :
یکی از کارهای پرت کننده ی حواس و فکر نکردن به گذشته رسیدگی به ظاهر خود و منزل و فضای اطراف است . کمد لباس و اتاق و وسایل خود را مرتب کنید ، تمیز کنید و جای بعضی چیزهارا تغییر دهید . تنوع ایجاد کردن باعث تقویت و افزایش روحیه می شود.
-
مشورت با یک مشاور :
مراقب سلامتی جسم و روح خود باشید. از یک مشاور کمک بگیرید . زیرا اگر اموزش نگیرید و تغییراتی انجام ندهید احتمال اینکه دوباره در رابطه ی بعدی هم مدفق نباشید زیاد است. از اشتباهات درس بگیرید و سعی کنید بعد ها تکرار نکنید تا یک رابطه ی طولانی و موفق تری را تجربه کنید..
آیا این محتوا برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی ستاره های بزنید
میانگین امتیاز داده شده: 0 / 5. تعداد امتیازهای ثبت شده: 0
هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین امتیاز را ثبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید