فن بیان

امروزه خیلی از افراد از اطلاعات مفیدی برخوردارند اما انسان های موفقی نیستند چون راه انتقال آن را به دیگران نمیدانند و مهارت آن را ندارند.
ممکن است برایتان پیش آمده باشد که مدتها بر روی یک پایان نامه یا مطلب کار میکنید اما چون مهارت های فن بیان را نمیدانید، نمیتوانید آن را به خوبی ارائه دهید یا ممکنه در جمعی از اقوام باشیم و نتوانید منظور خود را پیرامون یک موضوع به دیگران بفهمانید.
این موضوع بسار تاسف بار است اما بهتر است با فراگرفتن مهارت فن بیان برای همیشه این احساس ترس و اضطراب در هنگام سخن گفتن در جمع و این ناتوانی را از بین ببریم.
سخنرانی و صحبت های ما باید مجکم و با نفوذ باشد.یعنی ما باید بتوانیم در کمترین زمان ، بیشترین تاثیر را بر روی مخاطبینمان داشته باشیم.
ما با فراگرفتن این مهارت میتوانیم:
1.یاد بگیرید که چه بگویید.
2.بر اصطراب و استرس خود غلبه کنید.
3.یاد بگیرید چطور بگوئیم.
4.آغاز و پایان صحبت و سخنرانیمان را چگونه شروع کنیم و به پایان برسانیم.
5.استقاده از زبان بدن بسیار مهم است.
6.استفاده از تکنیک های شوخ طبعی
ما از طریق ارتباط برقرار کردن با دیگران میتوانیم منظور خود را به آنها برسانیم.
ارتباطات به دو دسته تقسیم میشوند:
1. ارتباطات کلامی مانند سخنرانی ها،همایشها،صحبت کردن و …
2.ارتباطات غیر کلامی مانند زبان بدن ،زبان اشیا و تشخص به این معنی که هر کسی سبکی برای صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن با دیگران دارد.
تنها چیزی که کیفیت سخنرانی مارا کاهش میدهد ،اضطراب و استرس حین سخنرانی است.دلیل اصلی ترس از صحبت کردن تنها یک چیزاست آنهم ترس از قضاوت و ارزیابی دیگران است که راه کارهایی دارد:
1.افزایش مهارت
افزایش مهارت به این معنا است که ما باید در هر زمینه ای که از انجام آن دچار استرس میشویم ،آموزش کامل ببینیم و دانش و تجربه خودمان را در آن حیطه افزایش دهیم تا هنگام مواجهه با آن دچار تشویش و نگرانی نشویم.به طور مثال با یاذگیری فن بیان میتوانیم با اعتماد به نفس بیشتری سخنرانی کنیم.
2.تغییر زاویه دیدمان به مقوله استرس
بعضی صفات و حالات بود و نبودشان مهم نیست .مهم این است که چطور با آنها برخورد کنیم .برای مثال استرس اول سخنرانی .قطعا استرس وجود دارد ولی باید کنترلش کنیم.نباید خیلی مهم و بزرگ ببینیمش که توانیم کنار بیاییم.
3.اقدام در هر زمینه ای که در آن استرس داریم
انجام و اقدام و خود را مواجه ساختن با هر چیزی که با آن دچار استرس میشوید . مشکلتان را حل خواهد کرد.در واقع باید به ترس هایمان نزدیک شویم و به آنها غلبه کنیم.
همان طور که وقتی میخواهیم آتشی را خاموش کنیم باید ابتدا به آن نزدیک شد.برای مثال سعی کنید در ایتدا از جمع های دوستانه و کوچک شروع کنید و فن بیان خود را تقویت کنید.
4.صبور بودن
در تمام مسیر زندگی تان سعی کنید به اهدافتان برسید. اما استرس را از خود دور کنید و این را بدانید که مهمترین چیز استفاده از لحظات است.عقب نشینی نکنید. رسیدن یا نرسیدن مهم نیست. مهم از دست ندادن لحظات است.
5.سعی کنید اضطراب رابه هیجان تبدیل کنید.
بسیاری از حالات بین فردی که استرس دارد و فردی که هیجان زده است، مشترک هستند. به طور مثال هردو فرد ممکنه عرق کنند، لرزش دست و صورت برافروخته وغیره اما نکته اینجاست که فردی که مصطرب است میتواند بگوید من هیجان زده هستم و این گونه حتی اگر به صورت نمادین هم که باشد .کمی میتواند به خود کمک کند.
6.نقش های فعال درمکان های شلوغ بپذیرید.
ما باید سعی کنیم هر جایی که شلوغ است سعی کنیم مسیولیتی بر عهده بگیریم.و تعامل مان را با افراد بیشتر کنیم.تا استرسمان کمتر شود و اعتماد به نفسمان بالابرود.
7. برقراری رابطه چشمی با مخاطبان
بر ای تقویت فن بیان مهمترین چیز،ارتباط برقرار کردن با مخاطب است.زمانیکه سخنرانی دارید یا در جمعی صحبت میکنید،سعی کنید با حضار و مخاطبینتون رابطه چشمی برقرار کنید اینکار باعث میشود هم استرستان کمتر شود و هم تمرکز بیشتری داشته باشید.
چه فکر کنید موفق میشوید و چه فکر کنید موفق نمیشویددر هر صورت حق باشماست!
در ادامه مبحث فن بیان باید به موضوع علم بیان اشاره کرد.علم بیان یعنی چه بگوئیم؟ گاهی بعضی ها ساعت ها حرف میزنند اما سودی ندارد سودی ندارد اما برخی دیگر با دو کلمه صحبت کردن هم منطور دقیق خودشان را بیان میکنند و هم مخاطب شان را متحول میکنند. چرا؟ چون میدانند چه بگویند.
جمله ای که یک سخنران یا کسی که میخواهد در جمعی صحبت کند،میگوید بسیار مهم است. مثل اینکه به جای اینکه بگوئیم خدایا مشکل بزرگی دارم بهتر است گفته شود ای مشکل ،خدای بزرگی دارم.ما باید خودمان را به ذهن مخاطبانمان نزدیک کنیم.باید بر مفهوم تسلط کامل پیدا کنیم آنگاه کلمات به ذهن می آیند و بر زبانمان جاری میشوند. از این رو باید بدانیم که ما نباید متن سخنرانی را به جز آغاز و پایانش حفظ کنیم.
نکات مهم در علم بیان:
از ریزمعناها استفاده کنید
همه ی حرفهایی که میزنیم در وجود دیگران نفوذ خواهد کرد.پس بدانید که در برابر سخن هایمان مسئولیم از این رو باید دانست که چه میگوئیم.از طرف دیگر نوع بیان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.حکایتی را برایتان میگویم. روزی پادشاهی خواب دید که تمام دندان هایش افتاده است.
از افراد زیادی خواست که خوابش را تعبیر کنند. همه کسانی که آمدند میگفتند تعبیرش این است که شما همه فامیل و عزیزان خود را از دست میدهید و پادشاه هم که ازحرف های آنها ناراحت و عصبانی شده بود،دستور داد تمام آنها را گردن بزنند اما در میان این افراد کسی پیدا شد که بسیار زیرک و سخن ور بود و به پادشاه گفت که خواب تان خیراست و تعبیرش این است که عمر شما طولانی تر از بقیه خواهد بود و پادشاه دستور داد تا سر تا پای آن فرد را طلا بگیرند.
نکته اینجاست که فرد زیرک هم مفهموم کلامش عین بقیه بود اما علم بیان را میدانست و به بهترین نحو آن را بازگو کرد.
از جملات خاص استفاده کنید
سعی کنید در سخنرانی های خود خیلی عامیانه صحبت نکنید.از تعابیر قدرتمند استفاده کنید.گاهی نیم ساعت صحبت کردن موثر تر از دوساعت هست.مخصوصا در برخی مشاغل مثل بازاریابی نباید موضوع را کش داد و طولانی کرد که مشتری خسته شود.سعی کنید عمق مطلب و ویژگیهای محصولتان را سریع بگویید.هرچه خلاصه تر و مفیدتر باشد ،بهتر نتیجه خواهید گرفت.
از جملات موجز استفاده کنید
سعی کنید یکی دو جمله بگویید که ذهن مخاطبتان را درگیر کنید.این دو جمله میتواند یک سخن از بزرگان باشد یا دوبیت شعر.برای مثال در همایش مدیریت زمان ،سخنران در ابتدای همایش گفت “هر شب ،شب قدر است اگر ،قدر بدانیم” و مفهوم و مقصود خود را از همایش در همان ابتدا در آن جمله بیان کرد و باعث جذتبیت برای مخاطب شد.
از آرایه های ادبی استفاده کنید
آرایه های ادبی بسیار در نفوذ بیشتر کلماتتان تاثیر دارد.سعی کنی از ایهام،کنایه و تشبیه به بهترین نحو استفاده کنید. استفاده از واژهای عینی (یعنی واژه هایی که شکل دارند مثل درخت ، میزو ..) و واژهای انتزاعی (یعنی شکل واقعی ندارند مانند محبت ،عشق ،صداقت و..).سعی کنید از کلمات عینی برای تشبیه مسائل انتزاعی استفاده کنید.
آیا این محتوا برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی ستاره های بزنید
میانگین امتیاز داده شده: 0 / 5. تعداد امتیازهای ثبت شده: 0
هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین امتیاز را ثبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید