افراد زیادی مدعی هستند که سپاسگزارند و ناسپاسی را انکار میکنند و آنان آگاه نیستند که با افکار و عملکرد و خصوصا ” کلام خود در حال ناسپاسی هستند و آن قدر غرق در دنیای پر هیاهوی امروز و ظواهر مدرن زیستن شده اند و با وجود سرعت رشد تکنولوژی که حرف اول را در همه زمینه ها می زند قادر به تشخیص این دو از هم نمی باشند و بر اثر این اعمال و افکار گاهی احساس نا امیدی و پریشانی می کنند . و نیاز دارند به منبعی وصل شوند که آن ها را از ورطه یاس و نا امیدی و پریشانی رها سازد، نیاز به انرژی والایی دارند که هیچ یک از عوامل موجود در دنیای مادی نتواند آنان را تسلیم کرده واز پای در آورد . یکی از راه های اتصال به این منبع ،ستایش و سپاس است .
اگر انسان بداند که حق شناسی او نسبت به خالقش برای او چه معجزه ای می کند ، هیچ گاه دست از سپاسگزار ی خداوند ،بر خواهد داشت .سپاسگزاری از خالقی که خود شکر کردن را به ما الهام نمود و در های روزیش را به روی ما گشود و ما را به سوی خود راهنمایی کرد .سپاسگزاری از خداوندی که زیبایی های آفرینش را برای ما انتخاب کرده و با توانایی خود ما را بر همه آفریدگان مسلط نمود و به قدرت او همه آن ها در خدمت ما در آمدند و به بزرگواری اوبه سوی ما شتافتند.سپاسگزاری از پرورد گاری که آفرینش و خلق همه چیز و خواسته های ما به دست اوست و اجابت خواسته هایمان فقط از دست او بر می آید .
چه رازی در سپاسگزاری نهفته است
سپاسگزاری کوتاه ترین و اصلی ترین شاهراه و قدرتمند ترین راه تحقق آرزوی ماست و اگر همراه با احساسات قشنگ و خوب باشد ، ارتعاشات قوی و نیرومندی از خود ساطع می کند و با این انرژی ، همه چیز مطابق خواست ما پیش می رود و لازم نیست در این راه زحمت زیادی متحمل شویم .سپاسگزاری توان زیستن را در ما باز سازی می کند ، دید ذهنی ما را وسیع و شادی درونی مان را افزایش ، می دهد و ارتباط مستقیم شادی با سپاسگزاری باعث بالا رفتن ارتعاشات مثبت شده در نتیجه انرژی بالا تری به کائنات عرضه می داریم . این انرژی در انسان ها و کل اشیا دور و برمان نفوذ کرده و آن ها را فرا می گیرد و با هم هماهنگ می کند .
سپاسگزاری حلال مشکلات است و آن ها را تبدیل به یک فرصت یادگیری و رشد می کند و با ایجاد نگرش جدید یک چالش را به یک امر مثبت با منافع طولانی مدت تبدیل می کند . چرا که اگر سپاسگزار باشید بیشتر به داشته هایت فکر می کنی و دیگر نعمت های زندگی خود را کم اهمیت نمی بینید ، دیگر به این فکر نمی کنید که چرا چیزی را زمانی به دست نیاورده اید ، بلکه بیشتر به چیز هایی که می خواهید به دست آورید فکر می کنید .
چگونه انسان سپاسگزاری شویم
شمردن نعمت های زندگی به راستی یکی از تمرین های موثری است که می تواند کل زندگیتان را به شیوه ی معجزه آسا بهبود بخشد . حتی اگر این نعمت ها اندک باشد . و فقط داشته ها را ببینیم ،بدون در نظر گرفتن این که چه چیز هایی در حال حاضر وجود ندارد ، تا در دام منفی گرایی نیفتیم و با این افکار خود را از نعمت های بیشتر محروم نکنیم .
مالتبی دی . بابکوک ، نویسنده و کشیش می گوید : “بهتر این است که به دلیل شمارش نعمت های زندگی تان ، شمارش از دستتان خارج شود تا این که به دلیل شمارش دشواری های زندگی ، نعمت هایی ارزشمند از دستتان خارج شود .”
لازم است ، در هر بخش از زندگی اعم از سلامتی ، موفقیت ، مالی ، شادی و سایر موارد که مشکلی پیش می آید ، فورا” سپاسگزاری را در همان بخش شروع کنیم و بیش تر روی نکات مثبت تکیه کرده ، بگردیم تا هر چه بیش تر آن ها را بیابیم و به خاطر وجودشان شکر گزاری کنیم و آن گاه شاهد تغییرات ویژه و شگرف این اقدام خود باشیم . با انجام این کار در مسیر متفاوتی قرار می گیریم و تمرکز مان از نداشته ها به سوی داشته ها می رود در نتیجه نا خودآگاه به مسیر رسیدن به خواسته هایمان هدایت می شویم .
یکی از راه های شکر گزاری ، پرداختن به انجام کار های خیر و نیک است . زیرا در این صورت برای کائنات و دنیا ، احساس مفید بودن می کنیم . و از این که توانایی و قدرتی داریم و می توانیم بر دنیای اطراف مان اثر بگذاریم ، خدا را شاکر باشیم و به این طریق هم خود را بیشتر باور کرده و هم عملا ” سپاسگزاری کرده ایم .
راه دیگر سپاس گزار بودن این است که از کسانی که دوستشان داریم قدر دانی کنیم ،چرا که برخی از آن ها با ورود شان به زندگی ما ، آن را زیبا تر کرده و حیات ما را جور دیگر رقم زده اند . بعضی هم به ما کمک کرده اند تا انسان بهتر و مفید تری باشیم و با افکار مثبت ونیکوی خود راهنمای مناسبی برای مابوده اند . با این کار ذهن به دنبال افراد موثر و خوب زندگی مان که فراموششان کرده ایم ، می گردد تا از آن ها تشکر کند . این کار علاوه بر این که نشانه ی درک و فهم ما از خوبی های دیگران است ، باعث توسعه فردی و رشد شخصیتی ما می شود و ما را سرشار از صفات پسندیده و کرامات انسانی می کند .اینجاست که درمی یابیم که اگر می خواهیم دریافت کنیم ، اول باید ببخشیم . پس شکر گزاری نیز خود نوعی بخشش است ، چرا که باعث دریافت نعمت های مکرر میشود .
آداب سپاسگزاری
در گفتگو با خدا هیچ آداب و ترتیبی نیاز نیست و به قول مولانا هر چه می خواهد دل تنگت بگو . اگر چه انسان نمی تواند آن چنان که شایسته است خداوند را سپاس گوید .حال به هر صورت که باشد .
امام سجاد ( ع ) در دعای سی و هفتم صحیفه سجادیه در این رابطه می فرمایند :” خدایا هر گاه کسی در طریق شکر تو به سر منزلی رسید ، احسان دیگری از سوی تو برای او فراهم آید و شکر گزاری دیگری را بر وی لازم گرداند .”
انسان هرگز نمی تواند نهایت شکر و سپاس خدا را به جا آورد زیرا در پس هر شکر گزاری سیل نعمت به سوی او سرازیر می شود ، که خود شکر دگر به همراه دارد .
خلاصه
فرق نمی کند ،که هستید ، کجا زندگی میکنید ، درچه شرایط اقتصادی و مالی قرار دارید ، بیمار ید یا سالمید ، سیاه یا سفید ،زرد یا سرخ هستید ، وضعیت زندگی شما به چه صورت است ، اگر سپاسگزاری را یک دانش تحول آفرین و کاربردی ببینید که در لحظه لحظه زندگی شما پویایی و سر زندگی ایجاد می کند ، آن گاه تغییرات بنیادین آن را در زندگی خود می بینید و آن را شیوه زندگی خود قرار می دهید و ملاحظه خواهید کرد که این عمل ساده اما شگرف چه گونه باعث می شود که فردی مثبت تر و متعهد تر شویم و با یک مرور اجمالی بر احوالات خود و سپاسگزاری از نقاط قوت ، فورا” حال و حوصله مان برای زندگی بهتر شده و توجه مان روی چیز هایی می رود که بابت حضورشان ، آرامش بیش تری داریم و با این نگرش کل زندگی خود را به طرز ، زیبایی متحول و دگرگون کنیم . پس برای شاد زیستن ، همین جا متعهد شویم سپاسگزاری را در رگ های زندگی خود همانند خون پاکیزه و تازه جریان دهیم و انرژی خدا را بیش از پیش در وجودمان احساس نماییم .