معرفی سیستم مدیریت محتوا یا CMS
سیستم مدیریت محتوا یا CMS
اگر که اندکی با طراحی سایت آشنا باشید، حتما تا به الان با عبارت سیستم مدیریت محتوا یا CMS برخورد داشته اید. از اهمیت این سیستم این را می توان گفت که بیش تر از نیمی از وب سایت های طراحی شده در دنیا، با سیستم مدیریت محتوا یا CMS طراحی شده اند، پس برای طراحی یک سایت منحصر به فرد باید با این سیستم ها آشنا شوید.
برای آشنایی بیشتر با CMS ها، با ما در این مقاله از وب سایت هوش ثروت همراه باشید.
سیستم مدیریت محتوا یا CMS چیست؟
سیستم مدیریت محتوا (به انگلیسی Content Management System) که اختصارا به آن CMS می گویند، درواقع نرم افزاری تحت وب هستند که بر روی سرور نصب شده و از آن برای ساخت، مدیریت، ویرایش و انتشار محتوای دیجیتال در وب استفاده می شود.
با سیستم مدیریت محتوا یا CMS توانایی این را دارید که بدون نیاز به دانش برنامه نویسی و کد زدن، محتوای سایت خود را تغییر دهید؛ پس به گونه ای این سیستم ها برای افرادی که قصد طراحی سریع سایت با دانش و منابع کم را دارند، راه حلی مناسب باشند.
ویژگی های سیستم مدیریت محتوا یا CMS
سیستم مدیریت محتوا یا CMS دارای ویژگی های بسیار زیادی هستند که ما در ادامه به ذکر چند نمونه از آن ها پرداخته ایم:
1. امکان انتشار محتوای جدید و سهولت امر
هر CMS با کیفیت شامل یک ویرایشگر قدرتمند و ابزارهای متعدد جهت ایجاد و انتشار محتوا است.
2. گزینه های دسته بندی کردن محتوا
هرچه محتوای سایت بیشتر باشد، سامان دهی آن سخت تر و پیچیده تر خواهد بود؛ بر همین اساس سیستم مدیریت محتوا یا CMS شما باید شامل ویژگی هایی چون برچسب گذاری، دسته بندی و موارد باشد.
3. امکان ویرایش محتوا
توجه داشته باشید که سیستم مدیریت محتوایی انتخاب می کنید که ابزارهای لازم جهت مدیریت و انتشار انواع محتوا را داشته باشد.
4. امکان شخصی سازی
متن باز بودن یا امکان افزودن قابلیت و توسعه امکانات از ویژگی های کلیدی یک CMS است.
5. توسعهCMS
تیمی در پشت صحنه همواره نسخه هایی از CMS را منتشر می کنند تا کاربران قادر به به روزرسانی موارد امنیتی باشند.
6. امنیت
امنیت از موارد بسیار مهم در انتخاب سیستم مدیریت محتوا اختصاصی یا عام تلقی میگردد. امن ترین cms ها دارای مواردی همچون بروزرسانی های مداوم، رفع باگ های امنیتی و امکان توسعه عملکرد امنیتی سایت هستند.
انواع سیستم مدیریت محتوا یا CMS
CMSها را می توان به دو دسته سیستم مدیریت محتوای کد باز و سیستم مدریت محتوای اشتراکی تقسیم بندی نمود.
1. سیستم مدیریت محتوای کد باز(Open Source)
این سیستم ها را می توان نرم افزارهای رایگانی دانست که کدهای دردسترس اند و می توان آن ها را تغییر و توسعه داد، بنابراین با آن ها می توانید سایت خود را با هر تغییری که مایلید طراحی کنید.
البته که به طور معمول شما نیازمند به استفاده از این ویژگی نیستید؛ زیرا که قالب های آماده معمولا پاسخگوی نیاز شما برای طراحی هستند و درصورت طراحی سایت های بزرگ ممکن است که به این ویژگی نیازمند شوید.
ویژگی مثبت این نوع نرمافزارها در این است که کاربران و کارشناسان بسیاری به آن دسترسی دارند که باعث می شود هر روز افزونههای بیشتری برای آنها ارائه شود. میتوان اذعان داشت که از نوعی دانش جمعی بهرمند می شوند.
2. سیستم مدیریت محتوای اشتراکی(SAAS)
به آن، سایت ساز هم گفته می شود. این سیستم ها را می توان شبیه نرم افزارهای کد باز دانست با این تفاوت که اجازه دسترسی به کدها به کاربران نمی دهند.
برای استفاده از این سیستم ها می بایست اشتراک آن ها را از شرکت های ارائه دهنده خریداری نمایید.
هزینه اشتراک نرمافزاهای SAAS شامل هزینه هاست، طراحی قالب، پشتیبانی و… است و نیازی به پرداخت هزینه جداگانه برای این موارد نیست.
انواع سیستم های مدیریت محتوا کد باز(Open Source)
در این قسمت از مقاله قصد دایم به معرفی چند نمونه از پرطرفدارترین CMSهای متن باز بپردازیم:
1. وردپرس(WordPress)
وردپرس را می توان مشهورترین سیستم مدیریت محتوا یا CMS دانست که بیش از 60 میلیون وب سایت در دنیا با آن طراحی شده است.
از این سیستم می توانید برای سایت هایی با محتوای بلاگی یا خبری استفاده کنید؛ اما اگر قصد طراحی سایت های فروشگاهی بزرگ را دارید، شاید وردپرس مناسب کار شما نباشد؛ زیرا که برای آن می بایست از افزونه های زیادی استفاده کنید که همیم امر موجب سنگین شدن سایت شما می شود.
از جمله ویژگی های این سیتم محبوب می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- سرعت بالای نصب و راه اندازی
- حجم کم
- رایگان بودن
- دارای پوسته ها و تم های متنوع
- داشتن افزونههای مختلف
- سازگاری و بهینه بودن برای موتورهای جست وجو
- دسترسی سریع و آسان
2. جوملا(Joomla)
جوملا را می توان جدی ترین رقیب وردپرس دانست. جوملا را می توان مناسب برایطراحی سایت های محتوا محور و سایت های یزرگ فروشگاهی دانست.
ازجمله ویژگی های این سیستم را می توان موارد زیر دانست:
- سرعت بالای نصب و راهاندازی
- رایگان بودن
- داشتن بیش از ۶۰۰۰ افزونه
3. دروپال(Drupal)
دروپال نسبت به دو سیستم قبلی کاربران کمتری را به خود اختصاص داده است، اما مورد توجه طراحان حرفه ای است؛ زیرا که تعداد قالب های آماده آن کم است و توسعه دادن قالب جدید کاری تخصصی بوده و نیازمند دانش برنامه نویسی است، پس استفاده از آن به افراد مبتدی توصیه نمی شود.
از دروپال می توان برای طراحی سایت های آپلود و دانلود، سایت های شرکت های بزرگ استفاده کرد؛ ازجمله ویژگی های این سیستم CMS موارد زیر است:
- سرعت خوب
- توسعه پذیری عالی
- امنیت بالا
- پشتیبانی قوی
سوالات متداول
سیستم مدیریت محتوا یا CMS چیست؟
سیستم مدیریت محتوا (به انگلیسی Content Management System) که اختصارا به آن CMS می گویند، درواقع نرم افزاری تحت وب هستند که بر روی سرور نصب شده و از آن برای ساخت، مدیریت، ویرایش و انتشار محتوای دیجیتال در وب استفاده می شود. شما با استفاده از سیستم های CMS میتوانید بدون نیاز به دانش کد نویسی سایت اختصاصی خود را داشته باشید.
با استفاده از سیستم مدیریت محتوا یا CMS چه سایتهایی میتوانیم راه بیندازیم؟
برخلاف تصور بسیاری که فکر می کنند سیستم مدیریت محتوا یا CMS میتوانند سایتهای خاصی را طراحی کنند، CMSها قادرند تا هر سایتی ازجمله وب سایت استاتیک، بلاگ، فروشگاه آنلاین، انجمنها، شبکههای اجتماعی، کلاسهای آنلاین، سایتهای عضویت، سایتهای نمونهکار، سایتهاب شرکتی، سایتهای خبری را راه اندازی کنند.
امروزه با وجود افزونه های مختلف دیگر هیچ مشکلی برای کاربران وجود ندارد.
انواع سیستم های مدیریت محتوا کدام هستند؟
معروفترین سیستم CMS وردپرس(WordPress) است؛ اما جوملا (Joomla) و دروپال(Drupal) نیز طرفداران خود را دارند.
سخن آخر
در این مقاله به این موضوع پرداختیم که سیستم مدیریت محتوا یا CMS چیست و چه قابلیتها و ویژگیهایی داراست، سپس چند سیستم مدیریت محتوا معرفی کردیم و وردپرس را به عنوان محبوبترین سیستم مدیریت محتوا در جهان معرفی کردیم.
تصمیم در مورد استفاده از CMS و انتخاب نوع آن، به مسائل بسیاری بستگی دارد، مسائلی مانند نوع کسب وکار، تعداد کاربران، امکانات مورد نیاز و… پس بهتر است قبل از اقدام به طراحی سایت از مشاوران متخصص کمک بگیرید.
آیا این محتوا برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی ستاره های بزنید
میانگین امتیاز داده شده: 1 / 5. تعداد امتیازهای ثبت شده: 1
هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین امتیاز را ثبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید