کوچینگ سازمانی چیست؟
کوچینگ سازمانی یکی از انواع کوچینگ است، که از زیر شاخه های بیزینس کوچینگ نیز محسوب میشود ، که برای اینکه یک سازمان بتواند به کمک کوچینگ به اهدافش برسد، تکنیک ها و اصول خاصی وجود دارد.
بدون هیچ تردیدی کوچینگ را ارائه دهنده ی خدمات فردی می دانیم اما وقتی در سازمان معنا پیدا می کند، اهداف سازمان در الویت قرار می گیرد (مثلا سازمان با هدف فروش بیشتر یا ارتقا به جایگاهی بالاتر به کوچ مراجعه می کند)؛ در اینجا کوچ پرسنل را هماهنگ می کند تا در جهت رشد سازمان و رسیدن به هدف سازمانی حرکت کنند.
کوچینگ سازمانی به پرسنل کمک می کند تا اهداف و پتانسیل خودشان را با هدف سازمان همسو کند و به علاوه کمک می کند تا هر فرد، چه مدیر باشد و چه کارمند، با رشد فردی اش به رشد سازمان سرعت دهد.
کوچینگ سازمانی در واقع برای یک تیم است و یک به یک افراد سازمان را همراهی می کند تا بهترین خودشان را ارئه دهند.
در این مقاله از وبلاگ هوش ثروت بیشتر با مفهوم کوچ سازمانی آشنا می شویم.
کوچینگ سازمانی چه کاربردی برای یک مجموعه دارد؟
کوچینگ یک ابزار قدرتمند برای رهبران و سازمان ها است که به لطف آن می توان رشد و پیشرفت افراد را در زمینه های مختلف رقم زد.
کوچینگ سازمانی بستر بسیار ارزشمندی برای توسعه فردی مهیا می کند. در این جا با برخی از مزایا و کاربرد های کوچینگ سازمانی آشنا می شویم.
1. کوچینگ سازمانی استعداد افراد را شناسایی میکند
کوچ سازمانی به مدیریت منابع انسانی در جهت شناسایی و رشد استعداد افراد و حمایت از آنها می پردازد که این امر به طور مستقیم در جهت رشد سازمان موثر است.
این امر به تک تک افراد در سازمان کمک می کند تا در حوزه ی تخصصی خودشان رشد کنند و در نتیجه عملکرد کارکنان افزایش پیدا کند.
2. کوچینگ سازمانی چالش ها را شفاف سازی میکند
شفافیت مشکلات و چالش ها قبل از اجرای اکشن پلن (برنامه ی عملی) یکی از مهم ترین مسائلی است که عمدتا سازمان ها در شروع کار و مشخص کردن هدف به آن نمی پردازند و این نادیده گرفتن در اکثر مواقع موجب زیان های مالی و یا حتی شکست پروژه خواهد شد.
کوچ سازمانی قبل از اجرای برنامه مشکلات و چالش های پیش رو را مشخص کرده و به تیم کمک می کند تا برای یافتن راه حل بهترین تصمیم را بگیرد.
3. توسعه رهبری توسط کوچینگ سازمانی
یکی دیگر از وظایف کوچینگ سازمانی بهبود بخشیدن سبک مدیریتی و بهبود رهبری است.
کوچینگ به رهبر یک سازمان کمک می کند تا فرصت ها و تهدیدها را ببیند و از این بینش در جهت رشد شرکت استفاده کند.
همین امر موجب می شود تا قبل از وقوع اتفاق ها و چالش ها آنها را پیش بینی کرده و تیم را برای رویارویی با آن آماده کند؛ به علاوه با روشن و مشخص شدن هدف و استراتژی سازمان مدل عملیاتی را با آن منطبق می کند.
4. کوچینگ کارمندان
اینکه کوچینگ کارمندان چقدر می تواند در رسیدن به هدف سازمانی و بهبود عملکرد حائز اهمیت باشد بستگی به شناخت سازمان و معرفی این موضوع دارد.
شاید اولین و مهم ترین مسئله ای که کوچینگ کارمندان به آن می پردازد بهبود روابط اعضای تیم با یکدیگر و بالا بردن کیفیت ارتباطات است.
کوچینگ سازمانی به بهبود ارتباط با کارمندان، در جایگاه ریسس با کارمند و کارمند با کارمند میپردازد و باعث فرهن
گ شازی رفتاری در محیط سازمان میشود.
بالا بردن کیفیت تعامل سازمانی صرفا مختص کارمندان آن شرکت نیست؛ بلکه ایجاد و حفظ روابط مطلوب بین اعضای سازمان مانع از خروج کارمندان و فرسودگی کار می شود.
5. کوچینگ سازمانی مسیر را مشخص میکند
پس از مشخص کردن اهداف سازمان حالا زمان آن فرا رسیده تا مسیر رسیدن به هدف را معین کنیم، در اینجا با شناسایی مهارت و تخصص تمام اعضا، کوچینگ سازمانی کمک می کند که هر یک در حوزه ی کاری خود و به سمت هدف بهتر عمل کند و مهارت ها و توانایی های خودش را ارتقا دهد یا مهارت های جدیدی را در این راستا فرا بگیرد.
6. ارزیابی و بازخوردگیری در کوچینگ سازمانی
کوچ در نهایت اقداماتی را که هر یک از اعضای سازمان در جهت رسیدن به هدف انجام می دهند را ارزیابی می کند، و پس از ارزیابی عملکرد سازمان و کارکنان آن، از انجام فعالیت هایی که باید در یک مسیر مشخص انجام شوند اطمینان حاصل می کند.
این اطمینان با بازخوردگیری در زمان های معین میسر می شود؛ این بازخورد به افراد سازمان کمک می کنند تا بدانند:
- چه اقدامات موثری در جهت رشد و پیشرفت تیم انجام داده اند
- در این مسیر نیاز به چه آموزش هایی دارند
- از چه فرصت هایی استفاده کرده اند و چه فرصت هایی را نادیده گرفته اند
- در این روند چه تجربیاتی کسب کرده اند که از آنها می توانند در پروژه های بعد استفاده کنند
چند راهکار برای ایجاد فرهنگ کوچینگ در سازمان ها
پس از ایجاد استراتژی شفاف سازمانی برای کوچینگ، باید تصمیم بگیرید که می خواهید کوچ داخل سازمان (از نیروهای سازمان یا کوچ اینترنال) باشد یا کوچ بیرون از سازمان ( بصورت قراردادی یا کوچ اکسترنال ).
سپس مطمئن شوید هریک از قرار دادهای کوچینگ بر اساس اهداف مشخص کوچینگ تنظیم شده باشند و کوچینگ در سازمانتان ساختاری رسمی داشته باشد.
کوچینگ را در سیستم های توسعه و ارزیابی مستمر سازمان تان ادغام کنید و ذینفعان (مانند مدیر ارشد، منابع انسانی و…) را درگیر این فرایند کنید.
سوالات متدوال:
مهم ترین دستاورد کوچینگ سازمانی چیست؟
کوچینگ سازمانی به مدیران و اعضای سازمان کمک می کند تا ماموریت و اهداف سازمان خود را بهتر بشناسند و راهبردهای کوتاه مدت و بلند مدت را برای دست یابی به اهداف مورد نظر به کار برند.
تفاوت بین کوچ درون سازمانی (اینترنال) و کوچ برون سازمانی (اکسترنال) در چیست؟
کوچ اکسترنال در سازمان نقش و سمتی ندارد و از بیرون به همه ی قضایا نگاه می کند و صرفا برای کار کوچینگ وارد یک سازمان شده است.
اما کوچ اینترنال در سازمان دارای نقش و سمت است. و درون گود ایستاده و از شرایط سازمان اطلاع دارد، در واقع کوچ درون سازمانی کوچینگ را با سمت و شغلش ترکیب می کند و در سازمان از آن استفاده می کند.
مهمترین هدف کوچینگ سازمانی چیست؟
مهم ترین هدف کوچینگ سازمانی تقویت تحول مثبت و سیستمی در تک تک افراد سازمان است، که این روش برای کمک به سازمان ها در دستیابی به اهداف استراتژیک، افزایش توانایی رهبری و ایجاد تغییر فرهنگ استفاده می شود.
سخن آخر
رشد شرکت ها و سازمان هایی که به سرمایه ی انسانی خود بها داده اند و برای آن ارزش قائل شدند؛ کاملا نسبت به رقبا مشهود است و در سال های آتی، در فضای کسب و کار جنگ بر سر نیروهای کارآمد جدی تر می شود.
بنابراین شرکت های پیش رو حتما برای رشد و توسعهی خودشان در این زمینه از کوچینگ سازمانی استفاده می کنند.
گروه خدماتی هوش ثروت بر آن است تا با ارائهی خدمات کوچینگ توسعه فردی و سازمانی و خدمات بیزینس کوچینگ مسیر رسیدن به اهداف تان را کوتاه تر کند و تحولی در کسب و کارتان ایجاد کند.
آیا این محتوا برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی ستاره های بزنید
میانگین امتیاز داده شده: 5 / 5. تعداد امتیازهای ثبت شده: 1
هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین امتیاز را ثبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید