مهم ترین تفاوت کوچینگ و منتورینگ

درست است که معادل فارسی کوچ (coach) و منتور (mentor) هر دو به معنی مربی است اما این دو حرفه از لحاظ مایندست و منبع اطلاعات و کاربرد تفاوت های زیادی دارند. اما در چه جایگاهی از کوچ استفاده می شود و درچه جایگاهی از منتور؟ تعریف هر کدام چیست؟ مهم ترین تفاوت بین کوچینگ و منتورینگ کدام است؟ و چرا امروزه دنیا به کوچ بیشتر نیاز دارد تا مدرس و مشاور و منتور؟ در این مقاله از وبسایت هوش ثروت به پاسخ این سوالات می پردازیم.
تعریف و تفاوت کوچینگ و منتورینگ
و اما قبل از هرچیز یک تعریف ساده از کوچینگ و منتورینگ داشته باشیم. در مقاله قبل با تعریف کوچ و کوچینگ آشنا شدیم. گفتیم که کوچ همانند آیینه است و به جای انتقال اطلاعات مراجع را باواقعیت زندگی خود روبرو می کند تا بتواند با استفاده از تفکر عمیق بتواند اقدام های مناسبی در جهت رسیدن به اهدافش انجام دهد.در این جا تعریف هر دو فرایند را با هم مقایسه می کنیم تا به تفاوت کوچینگ و منتورینگ برسیم.
تعریف کوچینگ
کوچینگ رابطه و تعاملی است که باعث می شود افراد به شناخت بهتری از خودشان برسند و بتوانند از طریق این شناخت، تصمیم ها و اقدامات مناسب تری داشته باشند تا کیفیت زندگی شان بالاتر برود. کوچینگ یک رابطه ی کوتاه مدت است و نیاز به دانش خاصی ندارد زیرا بر پایه پرسشگری استوار است و با این ابزار می تواند به شناسایی و گسترش استعدادهای ذاتی افراد کمک کند. در واقع کوچینگ یک گفتگو با هدف مشارکت، حمایت و همراهی است تا مراجع به کمک آن ها بتواند به خواسته های خود برسد.
تعریف منتورینگ
منتورینگ یا استادشاگردی، فرایندی است که در آن فرد کم تجربه ای (مراجع) کنار فردی با تجربه (منتور) قرار می گیرد تا مهارت های خود را در یک رشته ی زمینه ی خاص افزایش دهد. منتورینگ نیاز به تخصص و تجربه دارد و یک رابطه ی بلند مدت را می طلبد تا فرد طی آن بتواند سریع تر با روند کار آشنا شود و اهداف و اقدامات خود را در جهت رسیدن به موفقیت با آن همسو کند. روند کار منتور در سازمان ها سه آیتم بسیار مهم دارد که مرحله ی اول آن آشنایی با کارکنان و هدفگذاری برای جلسات و اعتماد سازی است.
در مرحله ی دوم منتور در یک سازمان باید به بررسی نقاط ضعف و توانمندی های هر یک از کارکنان بپردازد تا بتواند به این وسیله به سریع ترین و بهترین شکل ممکن چالش های رسیدن به اهداف را برطرف کند و در نهایت منتور باید برای رفع مشکلات سازمان به روش خلاقانه برنامه ریزی کند.

تفاوت کوچینگ و منتورینگ
کار منتورینگ انتقال اطلاعات و تخصص است و جمله معروف منتورینگ ها این است که مسئله ای که تو داری من سالهاست رفتم مثل یک لیدر یا راه بلد کوه به تو می گوید که از این راه بیا و پایت را جای پای من بگذار تا به آن خواسته ای که داری برسی. در واقع منتور مثل مانیتوری است که تمام اطلاعات، تخصص و تجربه ی خود را به مراجع منتقل می کند کار منتور آموزش اطلاعات است و کار کوچ بکار گیری آن اطلاعات؛
کوچ برعکس منتور به تخصص نیاز ندارد اما به شخص کمک می کند چگونه از آن اطلاعات بهره گیرد و با توجه به شرایطش راه حل منحصر به فرد خودش را پیدا کند. در فرایند کوچینگ کوچ دقیقا باید از خود مراجع مسیر بگیرد، در این فرایند کوچ به هیچ وجه راهنمایی نمی کند، قضاوت نمی کند و نسخه نمی دهد او صرفا همراهی و مشارکت ویژه ای با مراجع انجام می دهد که فرد به یک خودآگاهی برسد. در ادامه به چند تفاوت مهم کوچینگ و منتورینگ اشاره می کنیم.
- پرسش کوچینگ با چطور؟ آغاز می شود اما پرسش منتورینگ با چه چیز؟ شروع می شود.
- کوچینگ بر روی اتفاقات و تصمیم های زمان حال متمرکز است در صورتی که منتورینگ به آینده می اندیشد.
- وظیفه ی کوچینگ افزایش بهره وری و بالابردن شایستگی است ولی وظیفه ی منتورینگ یافتن چشم انداز و گشایش افق دید است.
- و در نهایت کوچینگ با هدف تقویت و بالابردن مهارت ها، پا به عرصه می گذارد ولی هدف منتورینگ پیشرفت آموزشی و تعهد در قبال آن هاست.
چرا با وجود مدرس ها و منتورها بازهم به یک کوچ نیازمندیم
آموزش های عمومی دو نقص بسیار مهم دارد اول اینکه هیج تضمینی وجود ندارد که برای همه جواب بدهد و بعد دوم اینکه هیچ تضمینی وجود ندارد که شخص آن را درست انجام دهد. کوچینگ به ما کمک می کند با توجه به شرایط، اهداف و استعدادهایمان این آموزش ها را یونیک و شخصی سازی کنیم ونسخه ی منحصر به فرد خودمان را داشته باشیم.
سوالات متداول
تفاوت اصلی بین کوچ و منتور چیست؟
کار منتور انتقال و پخش اطلاعات، تخصص و تجربه است اما کار یک کوچ بکارگیری اطلاعات و کمک به مراجع برای توجه بیشتر به مسائلی است که از اهمیت بیشتری برخوردارند.
از کجا بفهمیم چه زمانی به کوچ نیاز داریم و چه زمانی به منتور؟
اگر در یک حوزه ی علمی، کم تجربه هستید و نیاز به یک تخصص و آموزش دارید باید به سراغ یک منتور بروید که قبلا این راه را طی کرده اما اگر می خواهید از آموزش هایی که دیده اید با توجه استعدادها، پتانسیل ها و شرایط تان به بهترین نحو استفاده کنید، فرایند کوچینگ بهترین راه حل است.
چرا با وجود مدرس ها و منتورها بازهم به یک کوچ نیازمندیم؟
آموزش های عمومی دو نقص بسیار مهم دارد اول اینکه هیج تضمینی وجود ندارد که برای همه جواب بدهد و بعد دوم اینکه هیچ تضمینی وجود ندارد که شخص آن را درست انجام دهد. کوچینگ به ما کمک می کند با توجه به شرایط، اهداف و استعدادهایمان این آموزش ها را یونیک و شخصی سازی کنیم ونسخه ی منحصر به فرد خودمان را داشته باشیم.
کلام آخر
شناخت و وجه تمایز کوچ و منتور برای ادامه ی مسیر بسیار حائز اهمیت است، زیرا اگر تفاوت کوچینگ و منتورینگ را ندانیم و نتوانیم تشخیص دهیم که کدام یک از آن ها در حال حاضر چالش مورد نظر ما رامرتفع می کند، ممکن است زمان و هزینه ی زیادی را هدر دهیم. در این مقاله به بهترین وجه سعی کردیم تمایز و تفاوت بین کوچینگ و منتورینگ را به شما عیان کنید. منتظر دیدگاه های خوبتان هستیم.
آیا این محتوا برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی ستاره های بزنید
میانگین امتیاز داده شده: 3 / 5. تعداد امتیازهای ثبت شده: 2
هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین امتیاز را ثبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید