مهارت ارتباطی چیست؟ 10 تا از مهمترین مهارت های ارتباطی

مهارت ارتباطی، مهارتی است که همه ما در زندگی خود به آن احتیاج داریم و به واسطه این توانایی میتوانید ایده ها و خواسته های خود را به راحتی به دیگران منتقل کنید.زبان بدن، ارتباط کلامی، شنیدن، نوشتن و غیره، همه شامل مهارت های ارتباطی میشوند.
میتوان گفت مهارت ارتباطی بیشتر از بقیه مهارت ها مورد توجه قرار گرفته است و در محل کار و زندگی شخصی بسیار مورد توجه قرار میگیرد؛ به گونه ای که حتی در مقاله های قبلی وب سایت هوش ثروت، توضیح دادیم که اگر میخواهید استارتاپ نوپای خود را راه اندازی کنید، بهتر است بدانید تعریف کوچینگ چیست؟ و از خدمات کوچینگ برای بهبود مهارت های ارتباطی تان بهر ببرید.
اهمیت مهارت ارتباطی چیست؟
داشتن مهارت های قوی در همه جنبه های زندگی هر فردی مهم است. زمانی که شما مهارت ارتباطی ضعیفی داشته باشید منجر به سوتفاهی و ناامیدی در شخص میشود. مهارت ارتباطی در تجارت، مانند این است که شما مثل یک آتش در میان دیگران نمایان میکنید اگر شما مهارت ارتباطی عالی داشته باشید راحت استخدام میشوید امروزه شرط استخدام کارمندان مهارت ارتباطی بالایی است.

معرفی 10تا از مهمترین مهارت های ارتباطی
حالا که فهمیدیم مهارت ارتباطی چیست و چقدر اهمیت دارد.میخواهیم الان به شما انواع مهارت های ارتباطی را توضیح بدهیم.
1. مهارت گوش دادن فعال
گوش دادن فعال با شنیدن متفاوت است، و به این معنا است که شما به سخنان طرف مقابل خود توجه میکنید و برای آن ها ارزش قائل میشوید و به تک تک حرف های او توجه میکنید و آنها را بخاطر میسپارید.
افرادی که مهارت گوش دادن فعال را دارند به دلیل اینکه ارزش زیادی برای اطرافیان خود قائل هستند، عزیز و محبوب نیز میشوند؛ زیرا به اطرافیان خود حس ارزشمند بودن میدهند و این طبیعی است که همه انسان ها از اینکه مورد توجه واقع شوند خوششان میآید.
گوش دادن فعال میتواند هم به صورت شفاهی باشد و هم به صورت غیر شفاهی، با حرکات بدن خود به طرف مقابل نشان میدهید که دارید با دقت به حرف های او گوش میدهید یا خیر؟!
2. توانایی انطباق با سبک ارتباطی مخاطب
منظور ما از این کار انتخاب روش و سبک مناسبی برای برقراری ارتباط است؛ و باید با توجه به موقعیت
به عنوان مثال اگر شما دانشجویی هستید و میخواهید با استاد خود ارتباط برقرارکنید به جای پیام دادن به او ایمیل ارسال کنید، باید موقعیت های مختلفی که قرار است با دیگران ارتباط برقرار کنید را بسنجید.
3. مهربانی و همدلی
مهربانی رفتاری است که شما به دیگران هدیه میکنید، مانند لبخند زدن و یا تعریف و تمجیدی که از آن ها میکنید. الان که دیگر میدانید مهارت ارتباطی چیست بسیار راحت تر میتوانید آن را درک کنید، همدلی احساس مشترک با یکدیگر است اگر درک کنید که اشخاص چه احساسی دارند شما راحت تر میتوانید با آن ها ارتباط موثری برقرار کنید.
هیچ کس از یک ادم خشن، خشک، سرد و بی حوصله خوشش نمیآید و به جز خانواده و برخی دوستان کسی شما را تحمل نخواهد کرد؛ این در صورتی است که یک فرد مهربان و خوش رو را در هر جمعی دوست خواهند داشت.
4. اعتماد به نفس
مردم اغلب بیشتر تمایل نشان میدهند به افرادی که از اعتماد به نفس بالایی برخوردار هستند.
اگر شخصی یک ایده خیلی ناب داشته باشد و آن را بیان کند ولی هیچ اعتمادی به حرف و فکر خود نداشته باشد، طبیعتا جرات نمیکند از فکر خود دفاع کند، پس طبیعی است که صد درصد این ایده رد میشود.
اعتماد به نفس در جای جای زندگی ما مهم است؛ افرادی که اعتماد بنفس لازم برای یادگیری، برقراری ارتباط، بیان کردن نظرات و ایده های خود را دارند، هم در محل کار موفق خواهند بود، هم در زندگی شخصی شان، افراد مختلف جاذبه ی بیشتری به آنها دارند.

5. تن صدا
به هنگام برقراری ارتباط با دیگران باید تن صدای خود را تنظیم کنیم، انتخاب لحن و تن صدا یکی از مهارت اساسی در برقراری ارتباط شناخته میشود.
6. سنجیدن شرایط
یکی از مهم ترین جنبه های احترام گذاشتن دانستن زمان مناسب برای برقراری ارتباط است.
فرقی ندارد ارتباط برقرار کردن با یک نفر یا گروهی باشد، شما برای اینکه بخواهید با یکی ارتباط موثری داشته باشید باید در وهله اول به کلام او، رفتار، گفتار، حتی حال روحی او در آن زمان و تمام مواردی که میشود از شرایط یک نفر فهمید، را باید در نظر بگیرید؛ و با توجه به خصوصیات هر فرد با او رفتار مناسب خودش را داشته باشید.
7. شناخت زبان بدن
درصد زیادی از ارتباطات با زبان بدن صورت میگیرد، اساسا خواندن نشانه های غیر کلامی یکی از اساسی ترین مهارت های ارتباط برقرار کردن است.
برای درک بهتر زبان بدن بهتر است در درجه اول درک کنید که طرف مقابل سعی دارد با کلمه ها چه چیزی به شما بگوید؟ و آنگاه میبینید استفاده از زبان بدن در کنار کلمات، فهم سخن را چند برابر میکند.
اگر میخواهید در انجام زبان بدن موفق باشید، باید در درجه اول با طرف مقابل تماس چشمی برقرار کنید، سپس تن صدای خود را کنترل کرده و از حرکات دست به منظور زبان بدن استفاده کنید.

8. نشانه های غیر کلامی
ارتباطات غیر کلامی خود مجموعه ای از مهارت ها هستند که در دستهی مهارت ارتباطی قرار میگیرند.
مانند زبان بدن، تماس چشمی، حرکات دست و …. هنگام گوش دادن به او باید به حرکات غیر کلامی او هم توجه ای هم نیز داشته باشیم.
9. ذهن باز
شاید برای شما اتفاق افتاده است که با دیدگاه یک فردی مخالف هستید، شما میتوانید با دیدگاه آن ها همسو شوید و یا بی تفاوت باشید؛ نه اینکه دست به خشونت بزنید یا با پرخاشگری مخالفت خود را اعلام کنید.
حال فرقی نمیکند شما کارفرما باشید یا کارمند!! این را در نظر بگیرید هدف شما قوی کردن مهارت ارتباطی است، نه اینکه شما را از هدف اصلی خود دور کند.
10. استفاده صحیح از رسانه ها
همان طو که میدانید فرم جدیدی از ارتباط با دیگران توسط رسانه ها به وجود آمده، استفاده صحیح از رسانه های ارتباطی برای برقراری ارتباط با دیگران ، یکی از مهارتهای ارتباطی است که در این روز ها باید بلد باشید.
همینطور مهم است که صحیح ترین رسانه را با توجه به شرایط استفاده کنید؛ به عنوان مثال برای برقراری ارتباط جدی حضوری مانند (اخراج،حقوق،تغییر و غیره..)مناسب تر از ارسال ایمیل درباره موضوع است.
3 نکته برای بهبود مهارت ارتباطی
اگر در هریک از مهارت های ارتباطی گفته شد مشکل دارید، میتوانید با مطالعه ادامه مقاله از چند نکته راجب بهبود مهارتهای ارتباطی بهره استفاده کنید. امیداوریم که جواب مشکلات خود را در ادامه مقاله پیدا کنید.

1. سعی کنید همیشه موثر باشید
کیفیت کلام و رفتار شما تاثیر ارتباطات شما را مشخص میکند.
از شر اصطلاحات قدیمی خلاص شوید، مانند: ” داشتم میگفتم”، ” مثلا”، “صادقانه بگویم” و … .
هر کلمه ای که تا به امروز در مکالمه خود زیاد استفاده میکردید را حذف کنید، فرض کنید همکار شما درباره مسافرتی که رفته بودید از شما سوالی پرسیده است به دو پاسخ پایین توجه کنید:
1. اممممم…بد نبود منظورم امممم….رفتیم بیرون ولی امممم… اونوجور که باید خوش نگذشت.
2.تعطیلات من خوب بود؛ ولی تصورم این بود که شاید بیشتر خوش بگذرد ولی متاسفانه اونطور که فکرش را میکردم نبود.
همان طور که میبیند دو جلمه معنای همسانی میداد ولی جمله اول پر از اشکال در حرف زدن و حتی در جمله بندی بود، استفاده از چنین کلمه هایی تاثیر سخن شما را خیلی کم خواهد کرد و طرف مقابل به حرف شما اصلا توجهی نخواهد کرد.
2. از کلمات خود هوشمندانه استفاده کنید
برای هر جمله که میگویید از کلمه های انشعاب دار استفاده کنید؛ منظور انشعاب مکالمه آن چیزی است که به عنوان رشته مکالمه شناخته میشود برای درک بهتر به جمله پایین دقت کنید:
من در پایتخت زندگی میکنم، اما همیشه دوست داشتم به حومه شهر بروم، چون شلوغی و دود در سطح شهر مرا آزار میدهد.
به عنوان مثال در این جمله منظور خود را این چنین رسانده ایم، مثلا شلوغی شهر مرا آزار میدهد، طبیعت را بیشتر دوست دارم.
همیشه از جملاتی استفاده کنید که بتوان درباره جملات جانبی نیز صحبت کنید، به این ترتیب مکالمه شما بیشتر مورد توجه قرار میگیرد .
3. به جای سوال پرسیدن از جملات تاییدی استفاده کنید
عده ای از افراد فکر میکنند سوال پرسیدن یکی از راه ها برای برقراری ارتباط است.
اما عده کمی از افراد میدانند تایید کردن جملات، میتواند برای برقراری ارتباط موثرتر باشد، برای مثال شما میتوانید به دیگران بگویید:
به نظر میرسد شما فرد مثبت اندیشی هستید فکر میکنم بیشتر میتوانیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنیم؛
شخص مقابل ممکن است به شما پاسخ هایی دهد که که منجر به پیشرفت مکالمه شما میشود به عنوان مثال :
1.شما اشتباه میکنید من فرد منفی نگری هستم و بیشتر اوقات نگرانم و فکر های منفی به سرم میزند.
2.چه چیزی باعث شد شما درباره من اینطوری فکر کنید؟
3.شما کاملا درست میگویید من خیلی فرد مثبت اندیشی هستم و از تمام لحظه لحظه های زندگی خود لذت میبرم و خدارا شکر میکنم.
4.از کجا فهمیدید که من اینگونه هستم ؟
توجه کنید که صحبت های شما باعث یک گفت و گوی خیلی عمیقی شد و خیلی راحت تر میتوانید مکالمه را گسترش دهید.
درصورتی که اگر فرد از شما سوالی پرسیده بود ممکن بود شما فقط یک پاسخ به او میدادید، پس در آخر متوجه شدیم که جملات خیلی مهم هستند.
مشکلات ناشی از نبود مهارت های ارتباطی چیست؟
افرادی که مهارت های خوبی ندارند مشکلات و موانع زیادی را پیش روی خود میبینند.
1.ناتوانی در گرفتن حق و حقوق خود.
2.محکوم شدن به تنهایی و انزوا.
3.افسوس و حسرت حاصل از مشکلات.
اهمیت مهارت های ارتباطی در خانواده؟
بسیاری از جنگ و جدال ها بر اثر نداشتن مهارت های ارتباطی به وجود می آید. مثل درست صحبت نکردن، ناتوانی در رساندن منظور خود و … همین مسائل باعث خیلی از بحث ها، نگرانی ها و اظطراب ها در محیط خانواده میشود.
سخن آخر
در این مقاله ما سعی کردیم به شما مهارت ارتباطی را به طور کامل توضیح دهیم. همان طور که در طول مقاله بارها تکرار کردیم که مهارت های ارتباطی بر ارتباط شما در محل کارتان بسیار مهم هستند و تاثیر گذاراند. با درک مهارت های ارتباطی خود میتوان در جای جای زندگی خود به موفقیت های والایی رسید.
آیا این محتوا برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی ستاره های بزنید
میانگین امتیاز داده شده: 0 / 5. تعداد امتیازهای ثبت شده: 0
هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین امتیاز را ثبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید