فن بیان چیست؟
” همه چیز از کلام میگذرد .”
مهمترین هوش، هوش بین انسانی است و یکی از مهمترین سرمایهای وجودی کلام و سخن است.
معمولا عدهای فکر میکنند فن بیان خوب برای کسانی است که سخنران هستند و سخنرانی دارند. درصورتی که انسانها ناچار به ارتباط و استفادهی مداوم از بیان هستند .
اگر در اجتماع زندگی میکنید برای زندگی روزمره به فن بیان خوب نیاز دارید.
فن بیان چیست؟؟
به معنای این است که توانایی این را داشته باشید که از همهی اجزای ارتباطی مخصوص خود استفاده کرده و بهترین نوع ارتباط را به مخاطبان خود ارسال کنید و دقیقا اونچه که مد نظر دارید و دوست دارید را دریافت کنید. با یک فن بیان با احترام و درست به آنچه که میخواهید میرسید و فردی با شخصیت بهتر و کاریزماتیکتر شناخته میشوید.
طبق تحقیقات انجام شده به طور میانگین 32 درصد از ارتباطات صرف صحبت کردن و 43 درصد صرف شنیدن میشود. این یعنی 75 درصد از ارتباطات کلامی است که اگر فن بیان خوبی نداشته باشید اعتماد به نفس و بسیاری از فرصتها را از دست میدهید و ارتباطات ضعیفی همراه با سوءتفاهم و گهگاه کدورت خواهید داشت و گاهی هم باعث تنهایی و انزوا میشود.
خوب فن بیان هم مثل هر مهارت دیگری قابل یادگیری است و قطعا نیاز به تمرین و تمرین دارد. روزانه 1 تا 2 ساعت وقت گذاشتن و دقت در اطرافیان و انجام تمرینات فن بیان تاثیر فوق العادهای خواهد داشت.
برای اینکه فن بیان موثرتری داشته باشید چه مواردی اهمیت بیشتری دارد؟؟
1. شناخت کلی ازمخاطبان :
برای برقراری ارتباط موثر شناخت مخاطبان نکتهی بسیار مهمی است. اطلاعات و شناخت کلی مثل اینکه مخاطبان چه کسانی هستند؟ جایگاه اجتماعی آنها؟ جنسیت؟ از چه رده سنی هستند و میزان اطلاعاتشان از موضوع و….
2. ویژگیهای شخصی که فرد گوینده باید داشته باشد مثل :
پوشش و ظاهر مناسب
زبان بدن
محکم بودن
بلندی صدا
اطلاعات کافی داشتن
اعتماد به نفس و خود باوری
یادگیری فن بیان چه مراحلی دارد؟؟
1. مطالب را به صورت کتبی و شفاهی یاد بگیرید(مطالعه و صوتی)
2. تمرین کافی و مناسب طبق آموختهها
3. بکار بردن این دو مورد در زندگی واقعی
راهکارهای تقویت فن بیان:
برای رفع مشکلات صحبت کردن و فن بیان ضعیف روزانه 10 دقبقه الی 1 یاعت یا بیشتر در حال استراحت یا انجام هرکاری که هستید این تمرینات را انجام دهید :
1. انتخاب مناسب ترین سرعت ادای کلمات :
سرعت مناسب بسیار مهم است و نباید یکنواخت باشد و باید متناسب با موضوع سرعت تغییر داده شود. اگر به سخنرانی و صحبت افراد با قدرت فن بیان بالا دقت کنید متوجه خواهید شد که خیلی خوب توانایی بازی با سرعت بیان را دارند و متناسب با لحظات و بحث و صحبت سرعت خود را تغییر میدهند.
تمریناتی که برای این موضوع وجود دارد :
ضبط کردن صدای خود با سرعتهای مختلف است. یعنی یک پاراگراف را چندبار با حالات مختلف بخوانید و ضبط کنید. بعد با گوش کردن مناسبترین را انتخاب کنید.
2. تمرین با صدای بلند و رسا:
این را به یاد داشته باشید که تاثیرگذاری صدا به اندازهی چشمهاست. هیجان و اشتیاق داشته باشید. تظاهر مصنوعی نداشته باشید. هیچوقت در مورد مطلبی که دوست ندارید صحبت نکنید.
متنی را باصدای بلند و واضح بخوانید. کلمات را آرام و شمرده و درست را کنید. کلماتی که اشتباه دارید را بنویسید و مدام تلفظ داشته باشید تا به ادای درست برسید.
3. خیلی خوب گوش کنید:
برای اینکه در فن بیان و سخنرانیها توانا شوید به سخنرانیهای مجریان توانمند رادیو و تلویزیون و یا کلیپها و سخنرانان خیلی خوب گوش کنید و به نحوهی ادای ، صدا و لحن آنها خیلی خوب دقت و توجه داشته . شنیدن چند برابر بیشتر از صحبت کردن از مغز استفاده میکند. شنوندهی خوب بودن بسیار مفید و موثر است و باعث افزایش صبر و قدرت تکلم خواهد شد.
4. تمرین کردن جلوی آینه:
برای اینکه بهتر متوجه اشتباهات و نقاط قوت و ضعف خود شوید جلوی آینه بایستید و تمرین داشته باشید و یا از دوربین و فیلم گرفتن استفاده کنید.
5. آواز خواندن:
وقتی تنها هستید آواز بخوانید. تمام سعی خود را داشته باشید که زیر و بم صدا و لحنتان به خوانندهها شباهت داشته باشد و یکنواخت نباشد. بعد از مدتی متوجه تغییرات مثبت در فن بیان و نحوهی ادا کردن خود خواهید شد.
6. مطالعه و تمرین زیاد داشته باشید:
مطالعهی کتابهای متفاوت باعث وسیع شدن دایرهی لغات و بهبود درک از مطالب در شما میشود. واژههای جدید و زیبا و مثبت را یاد بگیرید. هر واژهای که به زیبایی و تاثیر گذاری کلام شما کمک میکند.
سعی کنید چیزهایی را بگویید که مخاطبان در فکر آنها هستند و از وسایل کمکی مثل تصویر، مثال، پاور پوینت و ویدیو و….کمک بگیرید تا به درک بهتری به مخاطبان بدهد.
7. مطالعهی کتابهای کودکان:
تمام خصوصیات این کتابها مثل تصاویر، کلمات، صفحهبندی باعث شمردهتر صحبت کردن خواهد شد. پس از مطالعهی کتاب کودکان غافل نشوید تا به وضوح و سرعت بیان کلمات کمک کنید.
8. اخبار گویی:
از سایتهای خبری شروع به خواندن کنید و سعی کنید مثل گویندگان صحبت کنید. این یک تمرین عالی جهت افزایش توانایی در فن بیان و ادای صحیح کلمات میشود و همچنین در این تمرین که جای ایفاگران نقشهای یک فیلم صحبت میکنید. سعی کنید مواقع و شرایط متفاوت را در صحبت کردن خود نشان دهید. در این تمرین سعی کنید صدای خود را ضبط کنید تا متوجه ایرادات و قسمتهایی که نیاز به تمرین بیشتری دارد بشوید.
9. ایجاد متنهای صوتی:
مطلب مورد علاقهی خود را با صدای خود بخوانید و ضبط کنید و در آن دقت کنید.
10 . با خودکار یا هر جسم لولهای شکل تمرین کنید:
جهت انجام این تمرین یک مداد، نی، خودکار یا هرجسم لولهای شکل دیگری را بین لبها و دندانها قرار دهید و انقدر تکرار و تمرین داشته باشید و تمام سعی خود را بکنید تا بدون افتادن آن طوری صحبت کنید که دیگران متوجه صحبتهایتان شوند.
پیشنهاد میکنم که حتما کتاب فن بیان را ببینید.
11. تکرار جملات:
جملاتی که تکرار و تلفظ پشت سر هم آنها سخت است را تمرین کنید. این تمرین باعث تقویت ماهیچههای لب و زبان میشود. این تمرین باعث عادت مغز به تلفظ درست کلمات میشود و احتمال تپق زدن را کاهش میدهد.
جملاتی مثل :
چه ژست زشتی
لای رولت رنده لیمو رفته
سر سیر سر شیر سر شیشه شیر
کانال کولر تالار تونل
شیش سیخ جیگر سیخی شیش هزار
تاجر تو چه تجارت میکنی
غولا رو با قند گول می زنیم
و جملاتی از این دست را تکرار کنید…
آیا این محتوا برای شما مفید بود؟
برای ثبت امتیاز روی ستاره های بزنید
میانگین امتیاز داده شده: 1 / 5. تعداد امتیازهای ثبت شده: 1
هنوز امتیازی ثبت نشده! اولین امتیاز را ثبت کنید
دیدگاهتان را بنویسید